Климатичните промени са огромно предизвикателство, но и огромна възможност за

...
Климатичните промени са огромно предизвикателство, но и огромна възможност за
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Климатичните промени са възможност за трансформиране на икономмиките

Климатичните промени са голямо предизвикателство, само че и голяма опция за трансформиране на нашите стопански системи. Това сподели ръководещият шеф и ръководител на Изпълнителния съвет на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева пред БНР.
" Всички страни, които имат добра стопанска система, тъждество, чувство за вероятност си наподобяват. Всички, които имат проблеми, в проблемите си те са разнообразни. В оправянето с тези проблеми също по този начин са разнообразни. Има общо с щастието, има общо в нещастието. Много по-лесно е да сме обединени, когато нещата са зле. Много по-трудно е, когато приказваме за решения, носещи изгоди за едни и негативи за други. Затова в света днес виждаме заради по-големите провокации, пред които сме изправени, по-голяма компликация да се обединим за тяхното решение. Да стартираме с климатичните промени. Те са голямо предизвикателство, само че и голяма опция за трансформиране на нашите стопански системи ", сподели Георгиева.
Според нея преходът към нисковъглеродна стопанска система значи за някои тежка смяна. „ Ако вие сте в бранша произвеждане на въглища, това по никакъв начин няма да бъде елементарно “, разяснява още Георгиева.
България не би трябвало да изостава от зелените политики, тя.
Според нея нисковъглеродната стопанска система ще даде нов подтик на вложенията и ще спомогне за основаването на нови работни места.
„ Ние търсим области, в които да се заявяваме като водачи. И в тази област, в случай че ние действаме бързо и уверено за Европа има късмет да генерира по-висок напредък и да заеме конкурентна позиция в нещо, което абсолютно ще става в бъдещето. И аз се надявам, че България ще откри своето място в тази ниша на нова конкурентоспособност “, сподели тя.
Според Кристалина Георгиева разходната част на българския бюджет би трябвало да се усъвършенства, като се насочат повече пари към вложения в хората: „ Най-важно за България е да влага в хората. В обучение на децата от 0 до 5-годишна възраст, когато доста от това, което те ще бъдат един ден, се образува. Да дава опция за подготовка и преквалификация. Да подтиква бизнесът да влага в хората “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР