Климатичните изменения в световен мащаб налагат преминаване към нисковъглеродна икономика.

...
Климатичните изменения в световен мащаб налагат преминаване към нисковъглеродна икономика.
Коментари Харесай

Течните горива все още нямат по-добра алтернатива

„ Климатичните промени в международен мащаб постановат прекосяване към нисковъглеродна стопанска система. Този преход обаче ще би трябвало да се извърши с идентична скорост и по един и същи метод във всички браншове “, разяснява Валентин Златев, ръководител на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) по време взаимна конференция с FuelsEurope.

Събитието се концентрира към тактиката на рафиниращата промишленост до 2050 година и прехода от течните горива към други първични материали. Част от концепциите, които разискаха водещите специалисти в енергетиката, включваха потреблението на остатъчна топлота като сила, понижаване на потреблението на петролните горива, надлежно замяната им с възобновими първични материали, както и възстановяване на успеваемостта в рафинериите.

По думите на Златев декарбонизацията на превоза е огромно предизвикателство, неналичието на софтуерни други възможности в авиацията, водния и тежкотоварния превоз още веднъж открояват значителната роля на течните горива. Затова и търсенето им няма да спре в дълготраен проект, посочи ръководителят на БПГА и добави, че към този момент няма по-добра опция в главните стопански браншове.

„ Въпреки това актуалните провокации пред околната среда повдигат голям брой въпроси. Петролът има голям брой приложения в доста промишлености, само че към момента търсенето е основно от транспортния бранш. В същото време електрическите коли стават все по-популярни, по тази причина и голям брой специалисти обмислят дали и какъв брой петролът е задържи позициите си като най-широко употребяваният източник на сила от транспортните средства “, добави Златев.

Председателят на БПГА съобщи, че електрическите автомобили получават от ден на ден забележителен дял при продажбата на коли, само че още се знае дали би могло да се вгради една работеща технология и за всички останали браншове.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР