Климатични активисти изляха черна боя в монументален фонтан на площад

...
Климатични активисти изляха черна боя в монументален фонтан на площад
Коментари Харесай

Екоактивисти боядисаха в черно водата на емблематичен фонтан в Рим

Климатични деятели изляха черна багра в колосален шадраван на площад " Испания " в италианската столица Рим по време на следващата им протестна акция, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Трима деятели от групата " Последно потомство " изсипаха течен въглен във фонтана Баркача, бароков шедьовър, датиращ от 17-и век и ситуиран в подножието на фамозните " Испански стъпала ". Активистите споделиха, че посредством тази акция са желали да илюстрират сюжета за края на света.

Фонтанът във форма на лодка е планиран от фамозния италиански ваятел Пиетро Бернини.

Според деятелите светът се е запътил, натискайки с все по-голяма мощ педала за скоростта, към своята крах. Сушите се редуват с опустошителни наводнения, които ще сложат завършек на живота на Земята, добавя групата " Последно потомство ".

Организацията напоследък зачести със зрелищните си протестни изяви в европейски страни за привличане на вниманието върху климатичните промени. Активистите й заляха със чорба, с картофено пюре или с миеща се багра разнообразни обекти от историческото завещание или творби на изкуството в музеи в европейски градове.

Фонтанът Баркача е поръчан от папа Урбан Осми през 1623 година, като част от папски план на всеки огромен площад в Рим да има шадраван.

Кметът на Рим Роберто Гуалтиери през днешния ден отиде да види какво се е случило с фонтана след " климатичния митинг ". Той сподели, че ще приказва с италианския министър на културата Дженаро Санджулиано дали тримата климатични деятели, които бяха задържани, ще могат да бъдат съдени за нанасяне на вреди на културно завещание.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР