Климатична стачка, климатична криза и те са думите на годината

...
Климатична стачка, климатична криза и те са думите на годината
Коментари Харесай

Думите на годината: "климатична криза", "климатична стачка" и "те"

" Климатична стачка ", " климатична рецесия " и " те " са думите на годината съгласно най-престижните речници  " Колинс ", " Оксфорд " и " Мериам-Уебстър ".

Работещите за " Колинс " са забелязали стократно нарастване на използването на фразата " климатична стачка " през 2019 година Те я дефинират като " форма на митинг, при която хората отсъстват от работа или учебно заведение, с цел да се причислят към демонстрации, изискващи дейности против климатичните промени ".

Тази форма на митинг възникна в Париж през 2015 година преди климатичната конференция на Организация на обединените нации, на която бе подписано международното съглашение за климата. Тя набра известност преди година, когато шведската ученичка Грета Тунберг започна да стачкува всеки петък, вместо да върви на учебно заведение. Примерът ѝ болести младежи по целия свят.

Оксфордският речник залага на по-екстремната фраза " климатична рецесия " - обстановка, в която са нужни незабавни дейности, които да понижат или спрат климатичните промени и да предовратят евентуално невъзвратими вреди върху природата ".

" Мериам-Уебстър " пък дефинира като най-важна дума на 2019-а местоимението " те " (they). Използвано в само число, то е полово безпристрастен сурогат на " he " ( " той " ) и " she " ( " тя). То има вековно присъствие в британския език, само че в миналото е било подложено на критика като граматически неопределено. От края на ХХ век насам обаче е част от наклонността от ден на ден неутрални местоимения да навлизат в приложимост, с цел да се заобикаля всеобщото потребление на мъжки жанр, когато се приказва и за дами. В последните години they се използва и от тези, които упорстват за деконструиране на класическите избрания на пол.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР