Клиентите в България имат апетит за луксозни продукти, каза изпълнителният

...
Клиентите в България имат апетит за луксозни продукти, каза изпълнителният
Коментари Харесай

Fashion Days очаква двойни подажби в България за Черния петък

Клиентите в България имат вкус за първокласни артикули, сподели изпълнителният шеф на Fashion Days Робърт Берза

[Fashion Days] Още по тематиката
Продавай.бг

В България онлайн търговията пораства доста бързо, само че от ниска база, като размества съвсем напълно модела на ритейла
4 авг 2017
Комисия за защита на конкуренцията глоби онлайн търговеца Fashion Days за заблуждаваща реклама

Дружеството към момента не е решило дали ще апелира решението на регулатора
8 ное 2016
Стойността на поръчките скочи приблизително с 10%, откогато Fashion Days е без регистрация

Невена Алексиева, районен управител на Fashion Days
21 юни 2016 Близо двойно повече продажби чака да направи платформата за фешън артикули Fashion Days в България за Черния петък тази година. Прогнозите на компанията, която към този момент е част от румънската eMag, са продажбите да скочат с 90% по отношение на миналогодишните равнища, като по този метод стигнат близо 2 млн. евро (4 млн. лева.). Като цяло краят на ноември е най-силният интервал за онлайн търговеца, чиито годишни доходи са от порядъка на 24 млн. лева

Новото тази година ще е, че Fashion Days ще предложи специфични предложения като диамантени бижута и първокласни аксесоари от известни премиум марки за продажба онлайн. Самият Черен петък пък ще стартира ден по-рано - на 23 ноември в България, за потребителите на мобилното приложение.

Растящи продажби

През последните години продажбите на компаnията на Черния петък порастват устойчиво и в трите страни, където работи. След придобиването й от eMag (чийто притежател е ивестиционният фонд от ЮАР Naspers), Fashion Days концентрира активността си единствено в Румъния, България и Унгария, като допреди това работеше на девет пазара. Специално за България данните демонстрират, в случай че през Черния петък на 2014 година клиентите са поръчали 22 хиляди артикули на обща стойност 420 хиляди евро, то през 2016г. поръчките са били за 36 хиляди продукта за общо 995 хиляди евро.

На този Черен петък прогнозите са продажбите в страната да набъбнат с 90% по отношение на предходната година. С толкоз ще се усили и броят на новите клиенти. Над половината (55%) от продажбите ще бъдат генерирани през мобилното приложение, а с карта ще бъдат заплатени 20% от поръчките, демонстрират прогнозите на Fashion Days. Подобни растежи се плануват и в Румъния и Унгария.

Наскоро от компанията оповестиха, че приходите на Fashion Days в България са се нараснали с 66% до 19.8 млн. лева за първите осем месеца на 2017 година За същия интервал на групово равнище продажбите са нарастнали с 60%, или до 41.5 млн. евро общо за Румъния, България и Унгария. Прогнозата за цялата година е 50% нарастване на оборота. Един от марките, които способстват за растежа на Fashion Days, е личният лейбъл Zee Lane. Интересна детайлност е, че продуктите с тази марка се създават в няколко страни, в това число и България.

Основните продажби на компанията са в Румъния - 63%. На българския пазар се генерират към 21% от приходите, а останалите 16% са в Унгария.

Какво ново

За Черния петък тази година Fashion Days разполага с над 1 млн. продукта. Те са налични в склада на eMag край Букурещ, който от няколко месеца към този момент се употребява и от платформата за фешън артикули. По думите на изпълнителния шеф на румънската компания Робърт Берза в модернизирането на склада са вложени " няколко милиона евро ", а към 6-7 млн. евро са вложенията в складови наличия за стилната платформа.

Черният петък във Fashion Days тази година ще се организира на две талази - от 17 ноември в Румъния и от 24 ноември в България и Унгария. " Проучванията ни демонстрират, че най-вече покупки се вършат към 9 ч. сутринта, както и вечер след работа. Затова взехме решение да стартираме продажбите в четвъртък вечерта, първо през мобилното приложение и по-късно през уеб страницата ", сподели Берза. Отстъпките ще бъдат до 90%, като по думите му задачата е 50% от стоките да са с отстъпка от най-малко 50%.

Специалните предложения тази година включнват диамантени бижута, първокласни чанти и аксесоари на известни марки. Сред тях са Burberry, Carl F.Bucherer, Clogau, FreyWille, Mont Blanc, Jimmy Choo, Michael Kors, Prada, Rado и Valentino. " Доставките ще стават по нормалния метод, само че ще се наблюдават по специфичен метод. Имаме специфичен протокол с куриерите ", уточни Берза. Все още компанията не е взела решение дали първокласните артикули да се заплащат единствено с карта или ще се позволяват и заплащания в брой. Не е ясно към този момент и по какъв начин ще бъдат разпределени тези артикули за трите пазара. Със сигурност обаче част от продуктите са непокътнати за България и Унгария.

Подготовка за взрив

Заради обичайния взрив на поръчките към Черния петък доставките постоянно се бавят. " Понякога казусът е при нас, от време на време е обвързван с потенциала на куриерите ", изясни Берза. По думите ограниченията, които Fashion Days е подхванала тази година са механически. Компанията разполага с директни платформи за връзка с куриерите, данните се събират на почасова база и се употребява комплициран логаритъм, който оказва помощ да се максимизира количеството поръчки, които един пощальон може да поеме. Въпреки че компанията е готова за двойно повече поръчки, в случай че те се окажат повече от прогнозите, тогава сигурно ще е мъчно всичко да се достави в точния момент. Едно от преимуществата на интеграцията с eMag е, че компанията в този момент не зависи единствено от един снабдител до клиентите, защото работи с куриерите на eMag и във всяка от страните има по 3-4 колегата. В България към 90% от пратките се доставят от " Еконт " и " Рапидо ".

Логистичните проблеми към Черния петък са и повода тази година Fashion Days да реши да го раздели на две. Започва от Румъния, защото в края на ноември там има банков празник и хората постоянно си взимат отпуска за седмицата. " Дори в случай че не успеем за една седмица да приключим всички доставки, най-малко ще е предходна " жегата " и ще можем да се фокусираме върху България и Румъния ", сподели Берза.

Друг проблем е и потребността от в допълнение служащи в склада по време на пиковия сезон, призна Берза. " Започнахме да наемаме хора още през август и да ги образоваме, само че към момента не ни доближават хора ", сподели той. Традиционно в склада на eMag и Fashion Days работят към 1200 души, само че единствено за Черния петък има потребност от още 300-400 души. " Това са доста хора, а в този регион безработицата е единствено доброволна, т.е. който желае да работи, си намира работа ", сподели Берза. Особености на пазара

Специфичното за клиентите на Fashion Days е, че към две трети от тях са дами. Точно противоположното е съотношението при клиентите на eMag, където доминират мъжете.

За Българския пазар забавното е, че клиентите имат вкус за първокласни артикули. Това важи и за румънския пазар. " В Унгария да вземем за пример потребителите търсят положително съответствие качество/цена, до момента в който за българите и румънците е по-важно марката да е прочут поради статута, който логото дава ", разяснява Берза. По думите му българите избират по-цветни, по-бляскави и по-богати образно артикули. Като цяло междинната цена на поръчката в трите страни е към 55-60 евро.

Като цяло към момента клиентите избират заплащанията в брой и малко от тях употребяват карта (около една пета от поръчките в България и Румъния). Малко по-висок е делът на картовите заплащания в Унгария - 33% от покупките. До няколко години компанията чака да усили този дял до 50%. " Трябва да се усили доверието на потребителите. Най-лоялните ни клиенти заплащат с карта, само че едвам откакто са платили няколко покупки в брой ", сподели Берза.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР