Клиентите на фалиралото кипърско застрахователно дружество “Олимпик”, които не са

...
Клиентите на фалиралото кипърско застрахователно дружество “Олимпик”, които не са
Коментари Харесай

Проф. Румен Генчев с остър коментар за фалита на ЗД Олимпик: От пет години тези юнаци си вършеят най- спокойно

Клиентите на банкрутиралото кипърско застрахователно сдружение “Олимпик”, които не са сключили догов с различен осигурител от през днешния ден остават без гражданска отговорност.

Засегнатите от банкрута на сдружението са 197 551 българи, като цената на прекратените полици на комранията в България е 9 350 000 лв..

От Компанията за финансов контрол (КФН) оповестиха, че към този момент 65 хиляди автомолибла имат нови полици “Гражданска отговорност ” към други застрахователи. От Министерство на вътрешните работи пък оповестиха, че дават няколко дни гратисен интервал на водачите, които не са сключили нови застраховки. В този перод те няма да бъдат глобявани, а единствено предупреждавани.

Депутатът от Българска социалистическа партия проф. Румен Гечев, някогашен министър на икономикат, коменира извънредно за ПИК обстановката към банкрутиралото сдружение, до каква степен съответна е реакцията и органите и какви стъпки би трябвало да се подхващат. „

Проф. Гечев, коментърт Ви по абсурда на седмицата, обвързван с банкрута на затрахователното сдружение “Олимпик”?

Фалитът на застрахователно сдружение “Олимпик” е продното доказателство за трагичното положение на българската държавност, за професионалната беззащитност и незаконна безнаказаност. Ятото от колинки прави и невъзможното с цел да счупи клона на който седи. Това сдружение е записано в Кипър и от обществено налична информация разбираме, че то има единствен чуждестранен клон в България. От пет години тези “юнаци” вършеят най- умерено из нашия застрахователн пазар, достигайки съвсем 10 процентов дял при застраховките. Става дума за над 270 хиляди фирмени и персонални коли. Към тях би трябвало да прибавим и десетки други застраховки на лечебни заведения, общини и други Публични институции. Всичките те в този момент са оставени на произвола на ориста. Договорите са прекъснати и пострадалите в този момент за своя сметка би трябвало да купуват нови застраховки. С едно дума, страната още веднъж унижава жителите си, по този начин както стана при грабежа на КТБ, при срутва на комерсиалния указател, при несполучливият, към този момент опит да се присвои голяма част от електроразпределителната систева и така нататък

Как тогава тази компания се е появила в България?

Чак в този момент излиза наяве, че държавните органи не знаят сигурно кой е действителният притежател на ЗД “Олимпик” и за какво той изнича от данъчния парадайс и перачница на пари Люксембург. Нашите държавници май са били затворили и двете си очи по въпроса по какъв начин по този начин тази компания има клон само в България и пренебрегва другите страни от Европейски Съюз. Ами те едвам в самия кипър имат едвам дестина хиляди застраховки. Възниква детския въпрос дали това е от обич необяснима към красивата ни страна или пък тук са спретнали проведена незаконна група за обеден грабеж. А дори и най- тъпата калинка би следвало да е забелязала този прелюбопитен факт. Но не е забелязала, и в продължение на пет години от страната ни е изнесен народен капитал в порядъка на най-малко 80-90 милиона евро.

Доколко е съответна реакцията на органите по абсурда?

Реакцията на комисията за финансов контрол е съдбовно необяснимо закъсняла. Какво са чакали, откакто още в доклада на компанията за 2016, оповестен в нейната интернет- страница, е маркирано черно на бяло, че тя регистрира загуби от 13.8 млн евро! И то при регистрирани доходи за застрахователни награди в размер на 21 милиона евро- оснавната част от България, несъмнено. Е, и какво вършат КФН, ДАНС, Министерство на финансите и цялата верига от други блеещи институции чак до месец май 2018? Нищо, стоят и незаконно бездействат до момента в който фалиращата застрахователна компания отива към дъното и продължава да завлича десетки милиони лв..

Скандални са опитите на държавните институции, изключително КФН, да се оправят с това, че видите ли нещата са били в ръцете на Кипърския регулатор. Те ли не знаят, че Директивата IDD/2016 (Директивата за дистрибуция на затрахователни продукти) дава съществени права на локалните регулатори да се намесват в активността на клоновете и да сигнализират. Например, член 22 на Преамбюла постановява: “В случай на разкриване на клон или определяне на непрекъснато наличие в друга държава- членка е целесъбразно отговорността за осъществяването на наредбите да се разпредели сред държавата- членка по генезис и приемаща държавата- членка.” Въпреки че способния орган на държавата- членка по генезис следва да продължи да носи отговорност за спазването на отговорностите, съврзани с активността като цяло.

До какъв брой може да се чака възстановянаето на нанесените вреди?

За страдание, надали ще можем да възстновим нещо от нанесените вреди. Първо, това не е компания, която има някакви значими недвижими активи в Кипър. От разпродажбата там на остарели компютри, няколко бюра и столове, най- доста да си купим няколко бутилки студена вода. Втоло, Кипърският регулаторен орган ще отбрани интересит на личната си страна. Какво ги е грижа за безхаберието на българската страна? Затова и представителите на КНФ мрънкат по малките екрани и няма по какъв начин да кажат нищо конкретно- по кое време, кой и какъв брой ще заплати на излъганите застраховани фамилии и институции.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР