Класически пример на двоен агент от времето на Първата световна

...
Класически пример на двоен агент от времето на Първата световна
Коментари Харесай

7 август 1876 г. Родена е Мата Хари

Класически образец на двоен сътрудник от времето на Първата международна война е именитата Мата Хари, вербувана за шпионска активност на първо време от германците под псевдонима " H21 ", а по-късно и от французите.

Тя е родена на 7 август 1876 година

От френските секрети служби Маргарета Гертруда Зеле, както гласи същинското име на известната танцьорка от холандски генезис, получава по 25 000 франка за всеки публикуван от нея противников сътрудник.

Французите обаче надушват двойната ѝ игра, завеждат правосъден развой по обвиняване в шпионаж и я осъждат на гибел. На 15 октомври 1917 година Мата Хари е екзекутирана.

Тъй като никой от нейните родственици не идва да прибере тялото ѝ, то е оставено за медицински проучвания, като главата е балсамирана и защитавана в Музея по анатомия в Париж. През 2000 година обаче откриват, че главата липсва и че е допустимо да е изчезнала още през 1954 година, когато музеят се мести на ново място. Има документи от 1918 година, които сочат, че музеят е получил и нейните остатъци, само че те също не могат да бъдат открити.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР