Класическа филология“ в СУ Св. Климент Охридски“ и Корабостроене и

...
Класическа филология“ в СУ Св. Климент Охридски“ и Корабостроене и
Коментари Харесай

Нов списък на защитените специалности

„ Класическа лингвистика “ в СУ „ Св. Климент Охридски “ и „ Корабостроене и морска техника “ в Техническия университет – Варна са две от общо осемте специалности за бакалаври, които ще влизат в листата със предпазените. Това предлага просветителният министър Красимир Вълчев с промени в наредби на Министерски съвет, качени за публично разискване.

От началото на година ведомството е получило оферти за актуализиране на листата със предпазените специалности от шест университета и осем от тях са утвърдени с оглед потребността от фрагменти, излиза наяве от отчета му.

Класическа лингвистика “ влиза в листата, тъй като обезпечава експерти за културните институти (музеи, библиотеки), научните институти на Българска академия на науките и висшите и междинните учебни заведения в цялата страна, където се изисква притежаване на типичен езици и познания за класическата античност, нужни са преподаватели по латински език.

„ Корабостроене и морска техника “ пък приготвя машинни инженери.

Две специалности в региона на нуклеарната енергетика също влизат в листата - „ Ядрена техника и нуклеарна енергетика “ в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и „ Топло- и нуклеарна енергетика “ в Техническия университет – София.

Учебните им проекти обаче се разграничават. Инженери ще се приготвят и в новите предпазени специалности „ Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната индустрия “ в Университета по хранителни технологии – Пловдив, „ Металургия ” в Химико-технологичния и металургичен университет – София и „ Технология на дървесината и мебелите “ Лесотехническия университет – София

Три магистърските стратегии също ще влязат в листата. Това са „ Ядрена енергетика “ в ТУ– София, „ Машини и апарати за хранително-вкусовата индустрия “ в УХТ -Пловдив и „ Технология на дървесината и мебелите “ ЛТУ – София.

Първокурсниците в предпазените специалности ще бъдат освободени от такса.

По предложение на здравното министерство професионалното направление „ Здравни грижи “ пък ще бъде включено в листата на предпочитаните. „ Основната цел е да се подсигурява по-голям брой на местата за субсидирано от страната образование в компетентност „ Медицинска сестра “.

Това е в синхрон с политиката в региона на опазването на здравето за кадрово застраховане на бранша, както и за навреме обезпечаване на подготвени експерти. “, показва в отчета си просветителният министър.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР