Класацията на Университета Станфорд, която проследява работата на близо 1600

...
Класацията на Университета Станфорд, която проследява работата на близо 1600
Коментари Харесай

За класацията на университета Станфорд в позитив и негатив

Класацията на Университета Станфорд, която наблюдава работата на близо 1600 учени от целия свят, отличи измежду първите 2% – 12 учени от Софийския университет, 25 от Българска академия на науките и 13 от други висши учебни заведения в страната.

„ Това, че 50 български учени откриха място в челото на класацията, а топ 2% е доста стеснен филтър, значи, че ние сме в отворена конкуренция с целия свят, с всички богати страни, споделя в изявление за БНР проф. Николай Витанов, физик и зам.-ректор на Софийския Университет по научната активност.

Колкото от отличените учените са в България, толкоз са и в чужбина, и това малко трансформира визията, че просвета може да се прави единствено отвън България. Повечето от оценените учени са изкарали сериозна специализация в чужбина, само че са се върнали и са постигнали тези високи резултати тук.

Държави, които са с население като нас, само че имат съществено финансиране в просвета – Финландия, Дания, Израел, Австрия – са доста преди нас. Което ясно демонстрира корелацията сред вложенията в науката и високите научни достижения. “

„ В предишното имаше сътрудници, които бяха влезнали, в случай че беше направена преди години, за жалост, част от тях към този момент работят отвън страната, или не се занимават с просвета и към този момент не работят в тези области, разяснява проф. Георги Вайсилов, учител във Факултета по химия и фармация и ръководител на фонда „ Научни проучвания “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР