Китайското правителство взе решение да отложи за неопределено време реализирането

...
Китайското правителство взе решение да отложи за неопределено време реализирането
Коментари Харесай

Защо Китай се отказа от строителството на плаваща АЕЦ

Китайското държавно управление взе решение да отсрочи за неопределен срок реализирането на плана за разполагане на плаваща атомна електроцентрала (АЕЦ) в Южнокитайско море след саботажа на газопроводите " Северен поток " и " Северен поток 2 ". Както оповестява вестник South China Morning Post китайските регулатори се притесняват от допустима диверсионна интервенция по отношение на АЕЦ от страна на Съединени американски щати. Тези опасения, съгласно китайския вестник, са зародили след саботажа на газопроводите " Северен поток " и " Северен поток 2 ", за които дейности и до момента не се знае кой е виновен.

Както отбелязва изданието, китайските учени създават повече от 10 години плаваща атомна електроцентрала, която да бъде ситуирана в Южнокитайско море. Проектът към този момент е изцяло подготвен, само че не получава утвърждение от управляващите. " Базиран в Пекин откривател на плаващо строителство, който не е взел участие в плана, само че е оценявал сходни огромни инфраструктурни планове, споделя, че съботажът на съветския " Северен поток " може да е пояснен от китайското държавно управление като индиректно предизвестие ", написа китайското издание.

Според неназования специалист, написа South China Morning Post, в Пекин нарастват опасенията, че Съединени американски щати могат да нападат китайска инфраструктура в Южнокитайско море, а потъването на плаваща АЕЦ може да докара до доста огромна екологична злополука, обвързвана с изпускането на радиоактивни материали. " Загубата на сходно оборудване би довела и до съществени финансови загуби за Пекин ", написа вестникът.

Китай от към 10 години създава план за плаваща атомна електроцентрала, която би трябвало да обезпечава електричество на цивилен и военни обекти на двата архипелага Сиша (Параселски острови) и Нанша (Спратли), ситуирани в Южнокитайско море. По плана са работили китайските компании China National Nuclear Corporation (CNNC) и China Shipbuilding Industry Corporation. Според обявата, планът е изцяло подготвен за започване на строителството, само че към момента не е получил утвърждението на управляващите.

Малките модулни реактори са по-евтини от стандартните, а построяването им изисква доста по-малко време. По-малките размери разрешават доставката им в подготвен тип в отдалечени и труднодостъпни региони и относително бързото им започване на употреба.

Германска компания желае да строи плаващ слънчев парк за 1 милиарда лв. на територията на язовир " Огоста "

Стартира процеса по изследване на всички законови и административни процедури за реализацията на огромната инвестиция
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР