Китайският президент Си Цзинпин все повече разчита на своя приятел

...
Китайският президент Си Цзинпин все повече разчита на своя приятел
Коментари Харесай

Асошиейтед прес: Доверен съюзник на китайския президент ще влияе все повече на външната политика н

Китайският президент Си Цзинпин от ден на ден разчита на своя другар и приближен помощник Ван Цишан да му помогне да управлява външнополитическите връзки, подготвяйки се за евентуално мъчителната комерсиална борба със Съединени американски щати и за надпреварата кой да играе водеща роля в Азия, написа Кристофър Бодин от " Асошиейтед прес ".

Шейсет и девет годишният Ван бе назначен за вицепрезидент през март, само че на символичния си от историческа гледна точна пост той упражнява доста по-голямо въздействие, въпреки че заради възрастови ограничавания излезе от от висшия орган на ръководещата комунистическа партия.

Да разгледаме новата роля на Ван, какво ще способства той на този пост, кои са най-неотложните външнополитически провокации пред Китай и по какъв начин Ван и Си ще ги вземат решение:

Нова външнополитическа роля

Последното доказателство за въздействието на Ван пристигна тази седмица, когато той беше избран за член на Комисията за външни работи на Си, група на комунистическата партия, натоварена с разпространението на " дипломация с китайски черти ". Става дума за по-общата идея на Си, че Китай би трябвало да бъде по-активен във връзка с световните проблеми и отбраната на ползите си в интернационалните институции.

От Ван, който преди е бил основен договарящ по комерсиалните въпроси със Съединени американски щати, се чака да уреди комерсиалния спор с Америка, в който и двете страни заплашиха да наложат мита за десетки милиарди долари.

Сред съветниците на Си Ван наподобява играе особена роля, още от времето, когато двамата са работили като селскостопански труженици през Културната гражданска война от 1966-1976. Тогавашният водач Мао Цзедун подреди образованите младежи от политически авторитетни фамилии да бъдат изпращани в провинцията, с цел да се учат от селската класа.

Като непосредствен поддръжник на Си статутът на Ван е по-висок и от този на външния министър Ван И, и на висшия консултант по националната сигурност Ян Цзечъ, споделя Чжан Баохуей, шеф на Центъра за азиатско-тихоокеански проучвания в университета Линан в Хонконг.

Си обаче ще продължи да дърпа юздите, а " ролята на Ван би могла да е да трансформира концепциите на Си в поредни политики ", споделя Чжан.

Заедно с икономическия цар Лю Хъ, Ван " сигурно е един от съдружниците на Си, който се откроява в чужбина ", споделя Жером Дойон, политически помощник в Европейския съвет за външна политика в Париж.

Дълъг лист с контакти

В новата си роля Ван се чака да употребява многото си контакти с видни чужденци, насъбран през десетилетната му работа. Сред тях са някогашният американски министър на финансите Хенри Полсън и някогашният президент на Голдман Сакс Джон Торнтън.

Полсън, който познава Ван от 15-годишната си работа в Голдман Сакс, го загатва през 2015 година в книгата си " Среща с Китай " и споделя, че тогавашният вицепремиер му е споделил по време на форума за Американско-китайски разговор през 2008 година, когато се ускоряват икономическите опасенията, че: " Вече не сме сигурни, че би трябвало да се учим от вас ".

Ван е прочут с острия си разум и необятните знания по стопанска система и интернационална политика, почерпени частично от професионалния му опит като историк и експерт по музейно дело.

Това кара доста непознати посетители да желаят съвета му. От началото на тази година той се е срещнал със сингапурския министър председател Ли Сян Лун и външните министри на Пакистан, Непал, Индия и Филипините.

В последните години Ван стана прочут най-много с използването на огромната атака на Си против корупцията и политическата непочтеност, която докара до санкции за 1,5 милиона партийни членове, в това число с доживотни присъди за някогашни високопоставени чиновници.

Но познанията му за Съединени американски щати и американската стопанска система наподобява са тайното му оръжие, имайки поради назряващата комерсиална война.

На среща с делегация на американски бизнес водачи предходната седмица, той направи дълъг обзор на връзките на Съединени американски щати с Китай и сподели, че " макар ветровете и дъждовете, те постоянно са напредвали ".

" Двете страни би трябвало да задълбочат взаимното схващане, да подтикват доверието между тях и да решат разликите си посредством разговор и договаряния ", сподели той, представен от Китайската централна телевизия.

Северна Корея, Южнокитайско море и други провокации

Ван пое водеща роля в миг, когато Китай се стреми да си подсигурява, че ползите му ще бъдат предпазени на плануваните за идващия месец диалози сред президента Доналд Тръмп и севернокорейския водач Ким Чен-ун. Китай е най-важният съдружник на Северна Корея и неин водещ стопански сътрудник.

Събитията на Корейския полуостров са труднопредвидими, само че Китай ще продължи да уголемява контрола си над Южнокитайско море - акция, за която някои към този момент настояват, че е постигнала доста значими резултати.

Чрез построяването на военни обекти върху седем изкуствено основани острова Китай " в този момент е кадърен да управлява Южнокитайско море при всички сюжети като се изключи война със Съединени американски щати ", написа в документ, квалифициран за Конгреса, адмирал Фил Дейвидсън, новият шеф на Тихоокеанското командване на Съединени американски щати.

Китай също така спори с Япония за контрола върху острови в Източнокитайско море и подводни запаси, възобнови и заканите си да нападне самоуправляващия се Тайван, за който твърди, че е част от територията му.

(БТА)
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР