Китайският президент Си Цзинпин призова да се разшири използването на

...
Китайският президент Си Цзинпин призова да се разшири използването на
Коментари Харесай

Китай засилва асимилацията на Вътрешна Монголия, разширява използването на мандарин

Китайският президент Си Цзинпин прикани да се разшири потреблението на езика мандарин във Вътрешна Монголия , която е самостоятелен район в северната част на Китай, в който през предходната година имаше митинги против нова езикова политика на Китай, която беше възприета от локалното население като опасност за локалната просвета , осведоми " Франс прес ".

В самостоятелния район живеят към 25 млн. души, една пета от които са китайци от монголска етническа група. Повечето се гордеят с културната си и езикова непосредственост до прилежаща Монголия. През тази образователна година всички учебни заведения в региона са задължени да преподават мандарин още от най-малките класове.
 Си Дзинпин: Щастието в Синдзян се усилва, нужен е верен мироглед
Си Дзинпин: Щастието в Синдзян се усилва, нужен е верен мироглед

Китай е под интернационален напън поради хипотетични нарушавания на човешките права

Новата политика, която е в ущърб на монголския език, провокира бурно отвращение през септември. Хората реагираха с многолюдни демонстрации, което е извънредно извънредно за района. Мнозина родители в символ на митинг отхвърлиха да пращат децата си на учебно заведение.

" Трябва да се поправят " неправилните показа " за просвета и народност ", настоя Си Цзинпин по време на диалог с представители на Вътрешна Монголия.

Подобни политики работят и в други самостоятелни райони с огромни етнически малцинства, по-конкретно в Тибет и Синцзян, където управляващите поставят старания да възпират придвижванията в отбрана на локалната еднаквост.

Във Вътрешна Монголия живеят повече монголци, в сравнение с в прилежаща Монголия, като мнозина от тях се опасяват, че асимилацията им от ден на ден ще напредва .

Властите обаче настояват, че по-доброто притежаване на мандарин давало на етническите малцинства по-добри благоприятни условия за развиване, работа и професионална подвижност в Китай.
 Китай се закани да сътвори
Китай се закани да сътвори " непревземаема цитадела " срещу разцеплението в Тибет

Като възпитава масите...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР