Китайският президент Си Цзинпин пристигна на първото си посещение в

...
Китайският президент Си Цзинпин пристигна на първото си посещение в
Коментари Харесай

Китай вижда в Русия съюзник срещу САЩ. И войната няма да промени това

Китайският президент Си Цзинпин дойде на първото си посещаване в Москва от 2019 година насам, написа английският вестник " Телеграф ". Само преди шест месеца изглеждаше, че той се отнася хладно към Русия, само че през вчерашния ден в Кремъл двамата водачи се поздравиха като остарели другари, отбелязва изданието. Това оповестява Българска телеграфна агенция.

Като част от диалозите, които започнаха през вчерашния ден и ще продължат и през днешния ден, са планувани публични договаряния, а нощес двамата водачи продължиха срещата си с официална вечеря, която беше афиширана като работна среща, макар че съгласно коментаторите на нея евентуално са почнали и огромна част от действителните договаряния, написа още " Телеграф ".

За Си пътуването идва в миг, когато той упорства страната му да играе по-доминираща роля в ръководството на международните каузи, написа в. " Гардиън ". Миналия месец Китай предложи кротичък проект от 12 точки за справяне с войната, макар че в него не се преглеждат сериозно значими детайлности, като да вземем за пример дали съветските войски би трябвало да се изтеглят от Украйна, показва изданието.

Русия показва пътуването на Си - първото му, откогато този месец получи невиждан трети мандат - като доказателство, че не е изолирана от международната общественост на фона на проточването на войната в Украйна, която продължава към този момент 13-ти месец, разяснява " Гардиън ".

Тази проява на съюзни връзки, в случай че не според формален контракт, то посредством жестове, подхранва паниката на Запад, че Китай може да стигне по-далеч от дипломацията или стопанската система в поддръжката си за Русия - евентуално с оръжия, които Путин да употребява в своята войната - и да сътвори мощен блок, противопоставящ се на НАТО и Съединени американски щати, написа американското издание " Ню Йорк таймс ".

Зад демонстрациите на другарство сред двамата водачи стои чистата геополитика, разяснява вестникът. И Китай, и Русия се опълчват на световен ред, доминиран от Съединени американски щати и техните съдружници, и това наподобява надвива над всички възражения, които Си може да има по отношение на нахлуването на Путин в Украйна, счита изданието.

" Ню Йорк таймс " цитира Уилям Клайн, някогашен американски посланик в Пекин, съгласно който визитата на Си в Москва " има за цел доста ясно да показва, че Китай в действителност вижда в Русия незаместим стратегически сътрудник ".

" Каквото и да мисли Китай за войната, той вижда в Русия ключ към основаването на контраст на американския напън ", споделя още Клайн. " Не бива да се чака, че Китай ще пренастрои фундаменталните си ползи поради тази война ".

Американското издание " Вашингтон пост " пък цитира думите на Александър Габуев, старши теоретичен помощник във фондация " Карнеги ", който от дълго време учи руско-китайските връзки.

" Реалността е такава, че Китай не вижда безусловно никакви плюсове в това да престане да поддържа Владимир Путин, тъй като няма да има никакви тласъци или извоювани точки в връзките със Съединени американски щати ", споделя Габуев.

Макар че съгласно множеството наблюдаващи е малко евентуално Пекин да предложи на Москва военна помощ, както се притесняват Съединени американски щати и други западни съдружници, съюзът с Пекин ще разреши на съветския водач да продължи курса си в Украйна, разяснява " Вашингтон пост ". Изданието цитира и  Крис Уийфър, основен изпълнителен шеф и анализатор на съветската стопанска система в консултантската компания " Макро-адвайзъри " (Macro-Advisory), който счита, че " до момента в който Русия има опция да търгува с Китай и с други азиатски страни, няма заплаха тя да остане без пари или да бъде принудена да отстъпи на бойното поле ".
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР