Китайският президент Си Дзинпин се срещна с руския президент Владимир

...
Китайският президент Си Дзинпин се срещна с руския президент Владимир
Коментари Харесай

Си Дзинпин и Путин декларират стратегическа координация срещу нестабилния свят

Китайският президент Си Дзинпин се срещна с съветския президент Владимир Путин в Бразилия, като прикани за поддържане на позитивна и постоянна инерция в развиването на връзките сред Китай и Русия на високо равнище, оповестява " Синхуа ".

Си акцентира значимостта на 2019 година, в която връзките сред Китай и Русия напредват.

Двете страни отпразнуваха 70-годишнината от установяването на дипломатически връзки с редица действия, а годината на съдействието и обмена сред Китай и Русия завършва сполучливо, разяснява той.

" По-специално, ние взаимно обявихме развиването на изцяло стратегическо партньорство за съгласуваност сред Китай и Русия за нова епоха, изтласквайки двустранните връзки до нова историческа висота ", изяснява Си.

Китайският началник акцентира, че двете страни би трябвало да продължат да поставят взаимни старания, да имат поради развиването и измененията в интернационалната обстановка, да вършат нововъведения, отговарящи на потребностите на развиването на всяка страна и двустранно съдействие, да поддържат позитивно и устойчиво развиването на връзките Китай-Русия и непрестанно да стигат до нови достижения, с цел да донесат повече изгоди за двата народа, района и света.

Отбелязвайки комплицираните и дълбоки промени в актуалната интернационална обстановка с възходяща неустойчивост и неустановеност, Си прикани Китай и Русия да открият по-тясна стратегическа съгласуваност за отстояване на главните правила, уреждащи интернационалните връзки, да се опълчват на едностранността, издевателството и намесата в делата на други страни, да защитят своя суверенитет и сигурност и дружно да основават обективна интернационална среда.

Говорейки за преди малко приключеното второ интернационално ревю за импорт в Китай, Си съобщи, че размерът на покупко-продажбите на съветски изложители е повишен със 74% спрямо предходната година.

Той акцентира нуждата от непрестанно разширение на двупосочната търговия и изрази вяра за по-големи стратегически планове на двете страни в енергийния бранш, като планът за газопровод за природен газ Китай-Русия ще стартира да работи скоро.

Си също изрази предпочитание за ползотворни резултати от годината на научно-техническите нововъведения в Китай и Русия от 2020 година до 2021 година и прикани за нов непрестанен прогрес в привеждането в сходство на самодейността " Един пояс, веднъж " и Евразийския стопански съюз.

Изтъквайки, че срещата на върха на БРИКС тази година се организира в сериозен миг, интернационалният пейзаж се развива и световното ръководство е в развой на промяна, Си разяснява, че Китай и Русия би трябвало да работят дружно за поощряване на солидарността и съдействието сред всички страни и да изпращат позитивен сигнал, че Страните от БРИКС се придържат към многоликост и поддържат многостранна система за търговия.

Си дава обещание цялостна поддръжка на Русия да бъде хазаин на срещата на върха на БРИКС и на срещата на върха на Шанхайската организация за съдействие (ШОС) следващата година.

Путин съобщи, че връзките сред Русия и Китай са постоянни, не се въздействат от външни фактори и се радват на постоянна динамичност на развиването и необятни вероятности.

Отношенията сред Русия и Китай се основават на надълбоко другарство и взаимно доверие, тясна политическа съгласуваност, взаимноизгодно икономическо съдействие и тясна съгласуваност на интернационална сцена, изяснява Путин, като назова такива връзки същинско изцяло стратегическо партньорство.

Путин добавя, че Русия и Китай споделят значим консенсус и общи ползи за поддържане на световната стратегическа сигурност и непоклатимост.

Двете страни би трябвало да продължат да поддържат близка стратегическа връзка и твърдо да се поддържат взаимно в отбрана на суверенитета, правата за сигурност и правата за развиване, разяснява той.

Русия има увереността да ускори в допълнение мащаба и равнището на двустранната търговия, да форсира привеждането в сходство на Евразийския стопански съюз с БРИ, да задълбочи съдействието с Китай в индустрията, селското стопанство, аерокосмическата индустрия, финансите и да усили износа на природен газ за Китай, разяснява Путин.

Ако приемем ротационното председателство на БРИКС през идната година, Русия ще работи в тясно съдействие с Китай за усилване на въздействието на механизма за съдействие на БРИКС, съобщи Путин и добави, че Русия също е подготвена да ускори съдействието с Китай в границите на ШОС, изключително във връзка с сигурността и битката с тероризма.

Двамата държавни глави заявяват изчерпателен продан на отзиви по съществени интернационалните и районни въпроси от общ интерес. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР