Китайският президент Си Дзинпин пристигна на първото си посещение в

...
Китайският президент Си Дзинпин пристигна на първото си посещение в
Коментари Харесай

Безпристрастен. Китайският президент е на посещение в Москва

Китайският президент Си Дзинпин дойде на първото си посещаване в Русия от четири години насам. То стартира на 20 март и ще завърши на 22-и.

Посещението се случва на фона на задълбочаваща се интернационална изолираност на Москва след началото на нашествието ѝ в Украйна. Преди дни Международният углавен съд (МНС) издаде на съветския президент Владимир Путин за хипотетични военни закононарушения.

Руската осведомителна организация ТАСС цитира Си да споделя при идването си, че визитата ще даде " нов подтик " на руско-китайските връзки.

Нахлуването на Русия в Украйна се чака да бъде съществена тематика на разискване сред двамата водачи по време на срещата им в Москва. Икономическите връзки, в това число съветският енергиен експорт за Китай, също ще бъдат разисквани.

През февруари Китай показа кротичък проект за войната в Украйна, който повтаря съветските опорни точки, в това число обвиняването на Запада за непровокираното навлизане на Русия в Украйна. Китайският проект приканва за преустановяване на огъня и мирни договаряния, наред с други разпореждания. Кремъл го приветства.

В публикация, оповестена в понеделник в съветското издание " Руски вестник ", Си написа, че Китай е останал " неутрален " и " интензивно предизвиква мирните договаряния ", като не дава ясни оферти за това.

Преди визитата Путин сподели, че връзките сред Москва и Пекин в никакъв случай не са били по-силни. В публикация от неделя в „ Женмин Жибао “, формалния вестник на Централния комитет на Китайската комунистическа партия (ККП), Путин показва Русия и Китай като близки съдружници, обединени против Съединени американски щати и разширението на НАТО, в това число в Азиатско-тихоокеанския район.

В публикацията си Путин благодари на Си за " уравновесената " му позиция във връзка с войната и споделя, че е отворен Китай да играе роля за нейното преустановяване. Путин пробва да оправдае експанзията си против Украйна с разнообразни учредения, в това число с изказванието, че разширението на НАТО е опасност. Той написа още, че съюзът е опасност и за Китай.

В изказване, оповестено в съветски медии преди визитата, Си загатва единствено в резюме нахлуването на Русия в Украйна, като споделя, че " има всестранна ескалация на украинската рецесия ".

Си написа, че Китай е направил " няколко оферти " за преустановяване на спора, като прибавя, че " няма просто решение на един комплициран въпрос " и че двете страни би трябвало да " одобряват " обща визия за разрешаване на рецесията.

През последните 13 години Путин и Си са се срещали към 40 пъти. Путин дефинира руско-китайското партньорство като равноправно и споделя, че няма " водач и почитател ".

Китай е втората по величина стопанска система в света и бързо растяща военна мощ. Пекин е значителен сътрудник на Москва и от икономическа позиция, откакто непредизвиканата война на Кремъл докара до невиждани наказания на Запада за Русия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР