Китайският президент Си Дзинпин поздрави Джо Байдън за победата му

Китайският президент Си Дзинпин поздрави Джо Байдън за победата му ...

Си Дзинпин поздрави Байдън за победата му на изборите в САЩ.


Китайският президент Си Дзинпин поздрави Джо Байдън за победата му на президентските избори в САЩ на 3 ноември и изрази надежда, че двете страни могат да насърчат стабилно развитие на двустранните си отношения, съобщават официалната китайска осведомителна агенция Синхуа и Ройтерс.

Китайско-американските отношения достигнаха най-ниското си ниво от десетилетия при четиригодишното управление на настоящия американски президент Доналд Тръмп заради спорове от търговията и технологиите до Хонконг и коронавируса.

В поздравителния си адрес до Байдън Си заяви, че стабилните отношения между двете най-големи икономики в света, не са от фундаментален интерес само за двата народа, а също така са очаквани от международната общност, съобщава Синхуа.

Още по темата
Китайското външно министерство поздрави Байдън на 13 ноември, близо седмица след като много от американските съюзници го направиха. Пекин реши да изчака, тъй като Тръмп, който продължава да оспорва резултатите от изборите, отказа да признае поражението си.

През 2016 г. Си изпрати поздравления на Тръмп на 9 ноември, ден след изборите през същата година.

Пак в сряда китайският вицепрезидент Ван Кишан поздрави избраната за вицепрезидент на Байдън Камала Харис, допълва Синхуа, без да разкрива повече подробности.

Говорител на преходния екип на Байдън заяви, че засега няма коментар на поздравлението от Си, пише Bloomberg. Но официални представители намекват, че избраният за президент на САЩ ще възприеме не толкова конфронтационен тон към Китай и двете страни ще си сътрудничат по теми като контрола върху въоръженията и климатичните промени.

Същевременно екипът на Байдън призна също, че усилията от времето на Обама за по-тясна работа с Китай и пренебрегването на някои от нарушенията на човешките права, заплахите за интелектуалната собственост и експанзията в региона на страната, са приключили.

Източник: investor.bg