Китайският президент Си Дзинпин посети Тибетския автономен регион на 21-22

...
Китайският президент Си Дзинпин посети Тибетския автономен регион на 21-22
Коментари Харесай

Си Дзинпин посети Тибет за първи път като президент

Китайският президент Си Дзинпин посети Тибетския самостоятелен район на 21-22 юли, оповестява " Синхуа ", представена от " Дойче веле ".

Това е първото посещаване на от 2011 година и първото като водач на страната . Си Дзинпин е посетил Тибет единствено два пъти преди този момент. Веднъж през 2011 година, когато бе вицепрезидент на Китай и през 1998 година, когато бе началник на партията на провинция Фуджиан.

Той идва в град Нингчи в сряда. Кадри, оповестени от локалните медии, демонстрират, че Си е приветстван от навалица, развяваща китайски флагове, когато напуща самолета. Китайският водач е получил " топло посрещане " в Тибет от " маси от всички етнически групи ", съгласно китайските медии .

Той е съпроводен и от заместник-председателя на Централната военна комисия на Китай и старши военачалник от Народната освободителна войска, оповестява " Ройтерс ".

Най-забележителната спирка в маршрута на президента е Лхаса, тибетският град, който в миналото бе дом на Далай Лама .

Си посети публичния площад пред двореца Потала, обичайното седалище на властта на Далай Лама. Религиозният водач на Тибет живее в заточение от 1959 година след несполучливо въстание против китайското ръководство.

Докато е в Лхаса, Си посети манастир и е " инспектирал етническата вяра " и отбраната на тибетското културно завещание , съгласно " Синхуа ".
 Китай се закани да сътвори
Китай се закани да сътвори " непревземаема цитадела " срещу разцеплението в Тибет

Като възпитава масите...

Китайският водач също по този начин инспектира разнообразни планове за развиване в региона, в това число незавършена железопътна линия, обвързвана с планинския граничен район с китайската югозападна провинция Съчуан.

Китай влага в Тибет в опит да завоюва сърцата и мозъците на локалните поданици, доста от които се възмущават от притока на китайски заселници и задгранични туристи. Финансирането трансформира Тибет в един от стопански най-бързо разрастващите се райони в Китай .

Китай има искания към региона на Хималаите от епохи и изпрати войска през 1950 година, с цел да ускори териториалния си суверенитет над Тибет.

След това някои области станаха Тибетски самостоятелен район, а други бяха включени в Китай. Въпреки че Далай Лама остава в заточение от 1959 година и сега се намира в Индия, Пекин към момента го счита за рисков сепаратистки водач .

През 2008 година десетилетният въпрос избухна в светлината на прожекторите , след съществено антиправителствени митинги в Тибет . Тибетците събраха поддръжка от интернационалната общественост , защото тогава Пекин бе градът хазаин на Олимпийските игри .

Тибет, намиращ се на границата на Китай с Индия, също се преглежда като стратегически за Пекин по оспорваната граница.
 Лидер на тибетското държавно управление в заточение за първи път посети Белия дом от 60 година
Лидер на тибетското държавно управление в заточение за първи път посети Белия дом от 60 година

Лобсан Сангай, президент на Централната тибетска администрация, е бил поканен
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР