Китайският президент Си Дзинпин напусна Русия в сряда, слагайки край

...
Китайският президент Си Дзинпин напусна Русия в сряда, слагайки край
Коментари Харесай

Нова ера и неутралитет спрямо войната в Украйна. Си Дзинпин си замина от Москва 


Китайският президент Си Дзинпин напусна Русия в сряда, поставяйки завършек на тридневното си посещаване в Москва, при което с съветския му сътрудник Владимир Путин подписаха поредност от документи за " стратегическо съдействие " сред двете страни.

Това беше първо посещаване на китайския водач в Русия от 4 години насам. То стана факт на фона на задълбочаващата се интернационална изолираност на Москва поради нейното навлизане в Украйна.

Путин дефинира като " сполучливи и градивни " договарянията в Кремъл, до момента в който Си сподели, че едно от споразуменията, подписани от двамата властнически водачи, поставя началото на " нова епоха " на съдействие.

" Подписахме изказване за задълбочаване на стратегическото партньорство и двустранните връзки, които навлизат в нова епоха ", сподели Си след диалог с Путин във вторник, целящ да затвърди партньорството " без ограничавания ", което двамата водачи оповестиха седмици преди началото на съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година

По мотив войната президентът на Китай сподели, че Пекин поддържа дипломатическо разрешаване на спора.

" Ние постоянно сме за мир и разговор ", сподели още Си Дзинпин, повтаряйки " неутралната позиция " на Китай във връзка с Украйна.

Западните страни отхвърлиха китайското предложение за преустановяване на спора - документ от 12 точки, призоваващ за деескалация и вероятно преустановяване на огъня в Украйна - тъй като отразява съветските опорни точки.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби отхвърли посредническите старания на Си, заявявайки, че Китай няма безпристрастна позиция във връзка с войната. Кърби сподели пред кореспонденти в Белия дом, че нищо от срещата Си и Путин не демонстрира, че войната ще завърши скоро. Според него по време на срещата е било ясно, че Путин се надява да получи смъртоносни оръжия от Китай.

" Можете да видите в това, което господин Путин прави […] че той има усложнения с ресурсите ", сподели представителят на Съвета по национална сигурност на Белия дом.

Кърби добави, че една от аргументите Съединените щати да се опълчват на прекратяването на огъня сега е, че това ще даде на Путин време да компенсира дефицита си на запаси.

Няма доказателства, че Китай се е съгласил да даде смъртоносни оръжия на Русия, сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по-рано във вторник в Брюксел. Западните страни предизвестиха Китай, че рискува стопански наказания, в случай че изпрати въоръжение на Русия.

По време на визитата в Москва Си отдаде респект на " градивните диалози " с Путин, като се базира на разширение на комерсиалното и икономическо съдействие с Русия, в това число износа на повече китайски електронни артикули.

Путин сподели, че са били контрактувани спомагателни доставки на газ за Китай, както и че двете страни възнамеряват да разширят транспортните си връзки посредством създаване на пътища и мостове.

В взаимно изказване на двамата водачи беше посочено, че процъфтяващото партньорство сред двете страни е достигнало най-високото си равнище до момента, само че с уточнението, че то не е ориентирано против никоя друга страна и не съставлява " военнополитически съюз ".

Отношенията сред Русия и Китай " не съставляват блок, нямат конфронтационен темперамент и не са ориентирани против трети страни ", се споделяше още в взаимното изказване на Владимир Путин и Си Дзинпин.

Източник: svobodnaevropa.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР