Китайският президент Си Дзинпин иска развитие на икономическите отношения на

...
Китайският президент Си Дзинпин иска развитие на икономическите отношения на
Коментари Харесай

Китай е отворен за търговско партньорство с ЕС

Китайският президент Си Дзинпин желае развиване на икономическите връзки на азиатската страна с Европейския съюз

Още по тематиката
Ще провокират ли митата на Съединени американски щати международна комерсиална война

Европейски Съюз, Канада и Мексико подхващат ответни ограничения, Вашингтон се надавя натискът да докара до съглашения
2 юни 2018
Китай ще се отвори повече за бизнеса от Германия

Ангела Меркел и Си Дзинпин разискаха подобрението на комерсиалните връзки, в частност в региона на новите технлогии
27 май 2018
Китай и Съединени американски щати към този момент отсрочват " комерсиалната война "

Двете страни най-сетне са постигнали съглашение за комерсиалния спор
21 май 2018
Европейски Съюз подхваща ограничения за отбрана на европейския бизнес в Иран от глобите на Съединени американски щати

Целта на Европейски Съюз е фирмите да избегнат резултата на глобите, което би засилило напрежението сред Брюксел и Вашингтон
19 май 2018
Първата огромна китайска инвестиция?

HNA Group завоюва конкуренцията за летище Пловдив в миг, в който разпродава сериозна част от бизнеса си
10 май 2018
Китай обмисля да понижи вносните мита за коли на половина

Това ще облагодетелства първокласните автопроизводители
30 апр 2018 Китай желае да усъвършенства достъпа на свои компании до европейските пазари, до момента в който Съединени американски щати изострят икономическите си връзки с Европейския съюз (ЕС). Делегация от Брюксел ще посети през юли в Пекин, което съгласно Bloomberg е и повода Китай да остава " отворен " за оферти от Европейски Съюз.

По-лесен достъп на непознати компании в Китай

През април, по време на икономическия конгрес в Боао, китайският президент Си Дзинпин даде обещание достъп на непознати вложения до стопанската система на страната и да понижи митата върху някои артикули. Оттогава китайският дипломат към Европейски Съюз Занг Минг продължава в същия звук, настоявайки за " нова фаза на взаимоотношение " в областта на финансите, зелената сила и екологията.

Изказването на китайския президент на форума в Боао беше посрещнато с доза съмнение поради предходни сходни заявки, които не са изпълнявани. В края на април обаче дипломат Занг Минг даде обещание пред Комитета по търговия към Европейския парламент, че страната му е " отворена към оферти по какъв начин да усъвършенства системата ", която нееднократно е подложена на критика от Европа.

Още предходната година по време на Световния стопански конгрес в Давос президентът Си Дзинпин даде очаквания за отваряне на китайския пазар за интернационалните вложения. Досега липсваха съответни дейности, само че наподобява, че страната е подготвена да се опълчи на политиката на протекционизъм, която Доналд Тръмп води.

Контра на Тръмп

По-рано тази пролет Bloomberg заяви, че китайското държавно управление обмисля да предложи задълбочаване на връзките с страни като Япония, Мексико и страните - членки на Европейски Съюз, които са пострадали от комерсиалната политика на Тръмп. Освен това Пекин подписа търговски покупко-продажби и с Индия и Индонезия.

Политиката на Тръмп е основната причина досегашните съдружници на Съединени американски щати да премислят връзките си, счита вицепрезидентът на Китайския институт за интернационалните връзки Фенг Жонпинг. " Китай и Европейски Съюз споделят позиция против унилатерализма (политика на едностранни действия) ", споделя той. Жонпинг прибавя още, че въпреки двете страни да имат общи ползи като поддържане ролята на Световната комерсиална организация (СТО) като надзорен орган, те няма да доведат до " незабавни промени в връзките сред Китай и Европейски Съюз заради стопански и търговски несъответствия сред двете страни ".

Противоречията остават

Европа и Китай не намират общ език по въпроси като неналичието на достъп на европейски компании до китайския пазар и инвеститорския план на азиатската страна " Новия път на коприната ". В същото време Европейски Съюз се пробва да защищити основни софтуерни и инфраструктурни планове от непознати вложители. Миналия петък Европейски Съюз даже разгласи, че ще подаде недоволство до СТО против Китай поради нарушавания на авторското право в региона на технологиите. Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом разясни, че жалбата е обвързвана с китайското законодателство за активността на непознатите сдружения. Според китайското законодателство европейските сдружения, работещи в Китай, са принудени да преотстъпват авторските права за своите изобретения на локални сдружения. Според еврокомисаря сходни условия са в прорез с разпоредбите на СТО. Европейски Съюз дава период от 30 дни за постигането на съглашение с Пекин в СТО, а в противоположен случай ще заведе дело.

Въпреки тези търговски разногласия Европейски Съюз също има интерес от задълбочаване на връзките си с втората най-голяма стопанска система в света. Икономическият разговор сред двете страни ще се възобнови на 3 юли в Пекин, а предходните два не доведоха до пробив.

В същото време обаче Ян Вайденфелд от Mercator Institute for China Studies в Берлин остава черноглед за действителни промени в връзките сред Китай и Европейски Съюз. Според него естественият общ интерес на двете страни да спасят СТО и да запазят нуклеарната договорка с Иран макар Тръмп не е задоволителен да преодолее огромните им разлики.

" Идеята, че Китай може да стане основен сътрудник в битката против протекционизма на администрацията на Тръмп е нищо повече от положително мислене ", добавя Вайденфелд.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР