Китайският парламент прие закона за националната сигурност на Хонконг, потвърдиха

...
Китайският парламент прие закона за националната сигурност на Хонконг, потвърдиха
Коментари Харесай

Китай прие закона за националната сигурност на Хонконг, ЕС го осъди

Китайският парламент одобри закона за националната сигурност на Хонконг, потвърдиха китайските управляващи, представени от Ройтерс.
Бюрото по въпросите на Хонконг и Макао към китайското държавно управление сподели за Ройтерс, че законът е бил признат единомислещо със 162 гласа. Очаква се да влезе в действие напълно скоро.
Главният редактор на "Глобал таймс " - таблоид, издаван от формалния орган на китайската компартия "Женмин жибао " - съобщи в Туитър, че най-тежкото наказване, което законът планува, е пожизнен затвор, само че не даде повече детайлности.
Властите в Пекин и Хонконг неведнъж са казвали, че нормативният акт е ориентиран против шепа "размирници " и по никакъв метод няма да засегне правата и свободите в Хонконг, нито ползите на вложителите.
Очаква се по-късно през днешния ден китайските държавни медии да разгласяват още детайлности за закона, който беше квалифициран в отговор на миналогодишните продемократични митинги, постоянно съпроводени от принуждение. Целта на закона съгласно създателите му е да се бори с подривната активност, тероризма, сепаратизма и съглашателството с външни сили.
Приемането на законодателството приготвя почвата за най-радикалните промени в метода на живот в някогашната английска колония, откогато тя се върна под китайско ръководство преди 23 години. То също така затвърждава следвания от страна на Пекин курс, който неизбежно ще докара до конфликт със Съединени американски щати, Англия и други западни държавни управления, съгласно които законът нарушава необятната автономност, с която се употребява градът след предаването си на Китай през 1997 година, отбелязва Ройтерс.
Вчера Съединени американски щати започнаха да отстраняват специфичния статут, даден на Хонконг в американското законодателство. Вашингтон спря износа на артикули от сферата на защитата и ограничи достъпа на самостоятелната територия до високотехнологични артикули.
Приемането на закона може да се окаже и тест за по-нататъшното държание на хонконгските деятели и продемократичните политици, които оповестиха, че на следващия ден няма да спазят рестриктивните мерки против разпространяването на ковид и ще излязат на протест, с цел да отбележат годишнината от предаването на Хонконг на Китай на 1 юли 1997 година
Миналата година проява във връзка тази дата протече на фона на поредност от продемократични
митинги. Част от участниците щурмуваха постройката на хонконгския парламент, имаше и вандалски прояви.
Само часове откакто беше обявено, че законът за националната сигурност е признат, една от знаковите фигури на хонконгските митинги Джошуа Уон и останалите водачи на продемократичната организация "Демосисто " оповестиха, че се отдръпват от организацията, предадоха организациите.
"Този закон бележи края на Хонконг подобен, какъвто светът го познаваше ", написа Уон в Туитър. Миналата седмица той разгласи, че ще бъде "главната цел " на новия закон. Преди това на Уон и други водещи представители на "Демосисто " беше неразрешено да се кандидатират и заемат изборни длъжности поради обвинявания, че поддържат самоопределението на Хонконг.
Днес "Демосито " разгласи, че се саморазпуска, съобщи Франс прес. Продемократичната организация изясни, че е взела това решение след дълги вътрешни разисквания. Франс прес изяснява саморазпускането на "Демосито " с опасения да не бъдат подхванати дейности против нея в сходство с новия закон.
Тайван и Япония реагираха сериозно на приемането на китайския нормативен акт, засягащ Хонконг, предадоха Ройтерс и ДПА.
Тайванският президент Цай Ингвен съобщи пред кореспонденти в Тайпе, че моделът "Една страна, две системи ", който важи за Хонконг, потвърдено се е провалил, тъй като Пекин не е извършил обещанията си да резервира необятната автономност на Хонконг за интервал от 50 години след края на английското ръководство. Тайван също така предизвести жителите си да не посещават Хонконг, тъй като предвид на приемането на закона съществуват "рискове ". Тайванските управляващи обаче не навлязоха в конкретика какво тъкмо имат поради.
Япония изрази страдание за приемането на закона. Според Токио то накърнява надеждността на формулата на ръководство "една страна, две системи ".
Англия изрази надълбоко безпокойствие във връзка "непотвърдените известия ", че законът е признат. Това би било "заплашителна стъпка " от страна на Китай, предизвести английският министър на външните работи Доминик Рааб, представен от Ройтерс.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР