Китайският министър на външните работи Ван И подчерта днес претенциите

...
Китайският министър на външните работи Ван И подчерта днес претенциите
Коментари Харесай

Пекин подчерта пред ООН претенциите си към Тайван

Китайският министър на външните работи Ван И акцентира през днешния ден претенциите на страната си към Тайван, съобщи Българска телеграфна агенция.

В речта си на 77-годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк той прикани Русия и Украйна да не разрешат спорът им да се популяризира оттатък техните граници.

" Само когато Китай бъде изцяло единен, може да има същински мир от двете страни на Тайванския пролив ", увери Ван, представен от Асошиейтед прес.

Той даде да се разбере, че Пекин " ще предприеме най-решителни ограничения, с цел да се опълчи на външната интервенция " по въпроса.

Комунистически Китай отстоява твърдо своите искания за Тайван - либерален самоуправляващ се остров, на който през 1949 година намира леговище в края на гражданската война в страната националистическото държавно управление на Чан Кайши. Посещението на председателката на Камарата на представителите в Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайван предишния месец увеличи доста напрежението сред Вашингтон и Пекин, напомня АП.

Макар и корав, езикът, употребен от Ван и в речта му в Организация на обединените нации, не е необикновен за Китай. Освен това фактът, че страната е показана на сесията от външния си министър, а не от президента Си Цзинпин, алармира, че речта не е от първостепенно значение, отбелязва АП.

От трибуната на Организация на обединените нации Ван И прикани Русия и Украйна да не разрешат спорът им да се популяризира оттатък техните граници, съобщи Франс прес.

" Приоритетът е да бъдат основани удобни условия за мирни договаряния ", акцентира китайският външен министър. Той се разгласи за " спокойно решение на украинската рецесия " чрез " обективни и прагматични " диалози.

" Призоваваме всички наранени страни да не разрешат рецесията да се популяризира (отвъд техните граници) и да пазят законните права и ползи на разрастващите се страни ", акцентира Ван.

Китай публично пази неутралитет по отношение на войната в Украйна, само че от време на време е упрекван от Запада, че е прекомерно благоразположен към Русия, отбелязва Агенция Франс Прес. Миналата седмица, след среща с китайския си сътрудник, съветският президент Владимир Путин приветства " уравновесената му позиция " за Украйна и в това време сподели, че схваща неговите " въпроси и безпокойства ".

Американски представители обаче показаха сдържан оптимизъм след изказвания на Пекин в Организация на обединените нации тази седмица. Китайският външен министър се срещна в Ню Йорк с украинския си сътрудник Дмитро Кулеба, като го увери, че страната му почита " териториалната целокупност на всички страни ".

Днес Ван И сподели, че " фундаменталното решение (на спора в Украйна) е да се отговори на законните безпокойства на всички страни за сигурността и да се построи уравновесена, ефикасна и трайна архитектура на сигурността ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР