Китайският лидер Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин завършиха

...
Китайският лидер Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин завършиха
Коментари Харесай

Пет ключови момента от срещата Путин-Си

Китайският водач Си Дзинпин и съветският президент Владимир Путин приключиха през вчерашния ден двудневните си диалози с топли думи за другарството сред Китай и Русия и взаимни рецензии към Запада, само че без признаци за дипломатически пробив по въпроса за Украйна, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Тази заран Си Дзинпин завърши държавното си посещаване в Москва, а самолетът му излетя от московското летище " Внуково-2 ".

Посещението на Си в Москва, което Кремъл от дълго време популяризира като проява на поддръжка от страна на най-могъщия другар на Русия, се отличаваше с доста демонстративна искреност. Двамата водачи се назоваха един-друг " безценен другар ", дадоха обещание икономическо съдействие и окачествиха връзките на страните си като най-хубавите, които в миналото са били.

Ето пет основни момента, с които ще бъде запомнена срещата:

Украйна

Що се отнася до Украйна, Путин приветства Си за мирния проект, препоръчан от него предишния месец, и упрекна Киев и Запада, че са го отхвърлили.

" Смятаме, че доста от точките на мирния проект, препоръчан от Китай, са в благозвучие с съветските възгледи и могат да бъдат взети за основа на спокойно споразумяване, когато на Запад и в Киев са подготвени за това. Засега обаче не виждаме такава подготвеност от тяхна страна ", съобщи Путин.

Си обаче съвсем не загатна спора, като съобщи, че Китай има " безпристрастна позиция " по него. Китайският президент, който желае да се наложи като медиатор, съобщи, че Пекин търси " спокойно споразумяване ", само че не показа съответен проект за прогрес по въпроса, означи Франс прес.

В отговор на срещата Белият дом съобщи, че позицията на Китай не е безпристрастна, и прикани Пекин да окаже напън върху Русия да се изтегли от суверенната територия на Украйна, с цел да се постави завършек на войната.

Вниманието от срещата на върха - най-голямата дипломатическа демонстрация на Путин, откогато преди година подреди нахлуването в Украйна - беше частично отклонено поради непредвидената аудиенция в Киев на японския министър-председател Фумио Кишида, който се срещна с президента Володимир Зеленски.

Единен фронт против Вашингтон

Двамата ръководители, представящи се за контраст на американската мощност, упрекнаха Вашингтон, че " подкопава " интернационалната сигурност, с цел да резервира " военното си предимство ".

В взаимно изказване, подписано след диалозите, те показаха като образец, че Съединени американски щати се стремят да разположат " противоракетна защита " в някои елементи на света и " ракети със междинен и дребен обхват " в Азиатско-тихоокеанския район и Европа. В изказването те обявиха, че са " мощно обезпокоени " от " възходящото подсилване на връзките сред НАТО и страните " от Азиатско-тихоокеанския район.

Руската и китайската войска ще организират " постоянни взаимни патрули по море и във въздуха " и " взаимни учения " за " задълбочаване на взаимното доверие ", акцентират още Путин и Си в текста.

Нов газопровод

Путин и Си се споразумяха да стартират градежа на гигантския газопровод " Силата на Сибир 2 ", който ще свърже сибирските газови залежи през Монголия със Северозападен Китай.

" Когато бъде пуснат в употреба ", съобщи Владимир Путин, " по този 2600-километров газопровод ще минават 50 милиарда кубични метра газ ".

Този план е знак на икономическия завой към Азия, на който се надява Москва, в изискванията на интернационалните наказания, довели до затваряне на доходоносни западни пазари.

Руският президент обаче не уточни периоди за построяването на газопровода, който би трябвало да добави съществуващата тръба " Силата на Сибир ". Вчера съветският газов колос " Газпром " разгласи, че предходния ден е счупил върха си за дневни доставки за Китай по този водопровод.

Приоритет е стопанската система

" Търговското и икономическото съдействие е приоритет в руско-китайските връзки ", сподели Путин и съобщи, че чака през 2023 година комерсиалният стокообмен да надвиши 200 милиарда $, което би било нов връх.

Путин увери, че Москва може да усили доставките си на нефт и селскостопански артикули за Китай. Той също по този начин съобщи, че е " подготвен да сътвори взаимна работна конструкция " за създаване на " Северния морски път " в Арктика, който е по-лесно пристъпен заради топенето на ледовете и по който Москва се надява да усили износа си на въглеводороди.

Путин също по този начин съобщи, че поддържа " потреблението на китайския юан в разплащанията сред Русия и страните от Азия, Африка и Латинска Америка ", което е още един метод да се форсира дедоларизацията на нейната стопанска система.

Експерти обаче показват, че Пекин може да не е толкоз въодушевен да уголемява безкрайно икономическите си връзки с Москва, защото се притеснява да не стане обект на западни наказания.

Голяма пищност

Русия и Китай демонстрираха през вчерашния ден своето " безгранично другарство " с обилна гала в Кремъл, имаща за цел още повече да заздрави връзките сред тях на фона на сраженията в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Руският президент посрещна китайския си сътрудник в Големия Кремълски замък, където двамата организираха диалози, на които участваха и висши чиновници от двете страни.

Си се изкачи постепенно по застланото с червен килим стълбище на остарелия имперски замък, по което бяха подредени гвардейци в парадни униформи в стила на 19-и век. Путин чакаше да поздрави китайския президент в Георгиевската зала.

Двамата водачи, облечени с черни костюми и с тъмночервени вратовръзки, влязоха в голямата зала с полилеи от противоположни страни и се ръкуваха в средата ù, а през това време звучаха националните химни на Русия и Китай. Бляскавата гала отразяваше значимостта на тридневното посещаване на Си в Русия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР