Китайският държавен съветник Ван Й каза по време на разговори

...
Китайският държавен съветник Ван Й каза по време на разговори
Коментари Харесай

Китай и САЩ в публичен сблъсък в преговори - Вашингтон да се научи на дипломация

Китайският държавен консултант Ван Й сподели по време на диалози с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и съветника по националната сигурност Джейк Съливан, че Съединени американски щати " желаят да приказват с Китай снизходително от позиция на силата ", оповестява СиЕнБиСи.

Ван Й подлага на критика тона на встъпителното слово , направено от американската страна , като съобщи, че китайската делегация " сбъркала да мисли позитивно " за Съединени американски щати и да " счита, че американската страна ще следва нужните дипломатически протоколи ".

" Съединените щати нямат квалификацията да споделят, че желаят да приказват с Китай от позиция на силата . Американската страна даже не е квалифицирана да споделя такива неща даже преди 20 години или 30 години , тъй като това не е методът да се да се оправим с китайския народ. Ако Съединени американски щати желаят да споделят вярно с китайската страна, тогава дано следваме нужните протоколи и вършим нещата по верния метод ", настоя той.
 Китай: Съединени американски щати и техният стратегически васал Япония жестоко се намесват във вътрешни работи
Китай: Съединени американски щати и техният стратегически васал Япония жестоко се намесват във вътрешни работи

Все отново Китай приема поканата за среща в Съединени американски щати, което " показва нашата благосклонност и откровеност "

Преговорите сред Съединени американски щати и Китай започнаха жестоко , като двете страни се упрекваха и се подлагаха на критика в необикновена обществена демонстрация на напрежение .

Срещата в Анкоридж, Аляска е първата среща на високо ниво сред двете страни под администрацията на президента Джо Байдън и се състоя след повече от две години напрегнати връзки сред двете страни .

Това, което в началото трябваше да бъде четириминутна фотосесия, продължи повече от час , защото и двете страни се атакуваха по въпроси от връзките сред Съединени американски щати и Китай до опасения от съдружниците на Вашингтон.

На репортерите бе казано да не напущат, защото и двете страни желаят да прибавят своите опровержения.

Водещи в американската делегация бяха държавният секретар Антъни Блинкън и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан. Китайският външен министър и държавен консултант Ван Й и Янг Жиечи, шеф на Централната комисия по външните работи на Китайската комунистическа партия, управляваха китайската делегация.
 Блинкън: Китай работи нападателно и репресиращо в Азия
Блинкън: Китай работи нападателно и репресиращо в Азия

Блинкън и военният министър на Съединени американски щати Лойд Остин са на посещаване в Япония и Южна Корея

Ето някои фрагменти и акценти от срещата:

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън:

Казах, че връзките на Съединени американски щати с Китай ще бъдат конкурентни там, където би трябвало да си сътрудничат, думите могат да бъдат спортни, където би трябвало. Предполагам, че нашите полемики тук в Аляска ще доведат до избран обсег. Нашето желание е да бъдем директни във връзка с нашите терзания, ориентирани към нашите цели, за по-ясни взаимоотношения сред нашите страни.

Трябва да ви кажа за късото си време като държавен секретар, приказвах с мисля, близо 100 сътрудници от целия свят. И преди малко направих първото си пътешестване, както означих, до Япония и Южна Корея. Трябва да ви кажа това, което слушам, е доста друго от това, което описахте. Чувам надълбоко задоволство, че Съединените щати се завръщат, че сме се заели още веднъж с нашите съдружници и сътрудници. Също по този начин слушам дълбока угриженост по отношение на някои от дейностите, които държавното управление ви подхваща.

Китайският външен министър Ван Й:

Китай сигурно в предишното не е приемал и в бъдеще няма да одобри неоправданите обвинявания от страна на Съединени американски щати. През последните няколко години законните права и ползи на Китай бяха подложени на директно угнетяване, което потопи връзките сред Китай и Съединени американски щати в интервал на невиждана компликация.

Китай настоятелно приканва американската страна да се откаже изцяло от практиката на надмощие за умишлена интервенция във вътрешните работи на Китай. Това е някогашен проблем и би трябвало да се промени. Време е да се промени.

Китайски шеф на Централната комисия по външните работи Янг Жиечи:

И Китай, и Съединени американски щати са две съществени страни и двете имат значимите отговорности. И двете би трябвало да допринесем за мира, стабилността и развиването на света в области като Covid-19, възобновяване на икономическите действия в света и реагиране на изменението на климата.

Има доста неща, които можем да вършим дружно и където нашите ползи се сливат. Така че това, което би трябвало да създадем, е да се откажем от манталитета на Студената война и метода на играта с нулева сума.



По опасения на Съединени американски щати и техните съдружници, Блинкън:

Също по този начин ще обсъдим дълбоките си терзания с дейности на Китай, в това число в Синдзян, Хонконг, Тайван, хакерски атаки против Съединени американски щати, икономическа насила към нашите съдружници. Всяко от тези дейности заплашва разпоредбите, учредени на реда, който поддържа световната непоклатимост.

Американският консултант по националната сигурност Джейк Съливан:

Държавният секретар Блинкън изложи доста от областите, които провокират угриженост от икономическа и военна насила до посягане върху съществени полезности, които ще обсъдим с вас през днешния ден и в идващите дни.

Чухме всяко от тези терзания от цялостен ​​свят, от нашите съдружници и сътрудници и от по-широката интернационална общественост по време на интензивните съвещания, които предприехме през последните два месеца. Днес ще изясним, че главният ни приоритет от страна на Съединени американски щати е да подсигуряваме, че нашият метод в света и методът ни към Китай са в интерес на американския народ и пази ползите на нашите съдружници и сътрудници.

Ние не търсим спор, само че приветстваме мощна конкуренция и постоянно ще отстояваме нашите правила за нашите хора и за нашите другари.

Янг Жиечи:

Важно е за всички нас да се съберем, с цел да изградим нов вид интернационалните връзки, включващи правдивост и взаимно почитание. И по някои районни въпроси, мисля, че казусът е, че Съединените щати упражняват прекомерно дълга пълномощия и угнетяване и е са прекомерно разтегнати.

Самите Съединени американски щати не съставляват интернационалното публично мнение, което се отнася и за западният свят. Независимо дали се съди по мащаба на популацията или наклонността в света, западният свят не съставлява световното публично мнение. Затова се надяваме, че когато приказваме за универсални полезности или интернационално публично мнение от страна на Съединените щати, ние се надяваме американската страна да намерения дали се усеща успокоена да споделя тези неща, тъй като Съединени американски щати не съставляват света. Съединени американски щати съставлява единствено държавното управление на Съединени американски щати.
 Столтенебрг регистрира, че светът е застрашен от Русия, Китай и промените в климата
Столтенебрг регистрира, че светът е застрашен от Русия, Китай и промените в климата

Никоя страна или континент не могат да се оправят сами и би трябвало обща стратегическа взаимност



За полезностите и демокрацията, Съливан:

Секретарят Блинкън и ние се гордеем с историята за Америка, която можем да разкажем тук, за страна, която под управлението на президента Байдън направи огромни крачки за преодоляване на пандемията, за избавяне на нашата стопанска система и за одобряване на силата и непрекъснатата мощ на нашата народна власт.

Ние сме изключително горди от работата, която свършихме за възкръсване на нашите съюзи и партньорства, основата на външната ни политика.

Янг Жиечи:

Съединените щати имат своя жанр, народна власт по стила на Съединени американски щати. А Китай има народна власт в китайски жанр. Не единствено от американския народ, само че и от хората по света би трябвало да се оцени по какъв начин са постъпили Съединени американски щати в развиването на личната си народна власт. В случая с Китай, след десетилетия промени и отваряне, ние изминахме дълъг път в разнообразни области.

Ние имаме вяра, че е значимо Съединените щати да трансформират личния си имидж и да спрат да развиват личната си народна власт в останалия свят. Много хора в Съединените щати в действителност имат малко доверие в демокрацията на Съединените щати и имат разнообразни възгледи по отношение на държавното управление на Съединените щати в Китай.

Блинкън:

Отличителна линия на нашето водачество, на нашата ангажираност в света са нашите съюзи и нашите партньорства, които бяха построени на изцяло доброволна основа. И това е нещо, което президентът Байдън се ангажира да съживи и укрепи. И има още един признак на нашето водачество тук вкъщи и това е непрекъснат блян към това, както споделяме ние - да създадем по-съвършен съюз.

И това търсене по формулировка признава нашите недостатъци, признава, че не сме съвършени. Правим неточности. Ние, имаме обрати, вършим крачки обратно. Но това, което сме правили през цялата си история, е да се изправяме против тези провокации, намерено, обществено, транспарантно. Не се опитваме да ги пренебрегва. Не се пробвам да се преструвам, че не съществуват. Не се опитваме да ги пометем под килима. И от време на време е мъчително. Понякога е грозно. Но всякога излизаме по-силни, по-добри, по-обединени, като страна.

Спомням си добре, когато президентът Байдън бе вицепрезидент и ние бяхме на посещаване в Китай... и вицепрезидентът Байдън по това време сподели, че в никакъв случай не е добър залог да залагате против Америка. И това остава правилно и през днешния ден.
 Китай е по-слаб, а съседите му са по-силни, в сравнение с си мислите
Китай е по-слаб, а съседите му са по-силни, в сравнение с си мислите

По цялата индо-тихоокеанска дъга страните усилват отбраната си

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР