Китайският държавен глава Си Дзинпин планира да подкрепи усилията на

...
Китайският държавен глава Си Дзинпин планира да подкрепи усилията на
Коментари Харесай

Китай прехвърля петролната си инфраструктура на една компания

Китайският държавен глава Си Дзинпин възнамерява да поддържа напъните на страната за посрещане на непрекъснато растящите енергийни потребности на бизнеса и популацията, като в това време свие количествата парникови газове.

Идеята му е да сплоти трите огромни държавни сдружения, които управляват всички петролопроводи и газопроводи на територията на най-мощната азиатска стопанска система. След сливането им ще бъде открита една компания с неофициалното към този момент име National Oil&Gas Pipeline Co., която ще има за цел да притегли частни вложения, които да оказват помощ за разширението на мрежата на стойност 70 милиарда $ и за диверсификацията на енергийните доставки.

Подобна промяна ще промени коренно китайския енергиен бранш. Планът беше оголен през март по време на конгреса на на Комунистическата партия. Очаква се тази компания да стане факт на 9 декември, оповестява Bloomberg.

Почти всички развити пазари отделят производството на нефт и газ от превоза, с цел да насърчат конкурентоспособността и навлизането на нови участници на пазара. Една самостоятелна компания, най-малко на доктрина, може да вземе независимо решение за установяване на нови направления въз основа на националните потребности, без да обслужва обособен производител. Именно това е главният детайл от тактиката на Си за усилване на националната енергийна сигурност посредством поощряване на вътрешното изследване и съществуването на голям брой източници на доставка на сила посредством обезпечаване на необятен достъп до инфраструктурата, предава Investor.bg.

Китай е трансферирал милиони семейства и компании от въглища към природен газ като част от обещанието на президента за засилени ограничения по отношение на опазването на околната среда и човешкото здраве. Но преходът е възпрепятстван от неналичието на инфраструктура на някои места.

Доставките на природен газ към момента не са задоволителни за покриване на енергийните потребности, изключително в миг на пиково търсене. China National Petroleum Corp., която управлява към три четвърти от газопреносната мрежа в Китай, лимитира доставките и заради тази причина някои обитаеми места се обръщат към втечнения природен газ (LNG). В избрани случаи на дефицит на газ някой заводи биват принудени да прекратят своята активност и да затворят.

Китай внася към 70% от петрола и половината от природния газ, които използва. Си Дзинпин желае да усили локалното енергийно произвеждане, с цел да усъвършенства националната енергийна сигурност. Той също по този начин се стреми към привличане на повече частен капитал, защото производителите от „ Голямата тройка “ – CNPC, Sinopec (листнатото звено на China Petrochemical Corp) и China National Offshore Oil Corp. не могат да маневрират задоволително бързо, с цел да посрещнат възходящото търсене. Понастоящем достъпът до петролната и газова инфраструктура може да бъде блокиран или се оказва прекомерно безценен за по-малки частни или задгранични сдружения. Либерализирането на така наречен Пренос по междинния поток, който е отвън контрола на „ Голямата тройка “, се смята за нужен развой за привличането на външни вложители.

Общата дължина на китайската газопреносна мрежа през 2015 година доближава 64 хиляди км, като тази за транспорт на нефт се пресмята на 27 хиляди км, а тръбите за превозване на петролни артикули - на 21 хиляди км. До 2025 година задачата на Китай е да разшири мрежата надлежно до 163 хиляди км за природния газ, 37 хиляди км за петрола и 40 хиляди км за петролните артикули. За съпоставяне, общата дължина на газовата инфраструктура в Съединени американски щати през 2013 година е 1,984 млн. км, до момента в който тази за петрола доближава 240 хиляди км.

За да се обединят трите китайски сдружения в едно, е належащо да се трансферират всички активи и чиновници в новото дружество и да се разпределят акциите на тези активи, които доближават стойност от към 500 милиарда юана (70 милиарда долара). В същото време държавните и частните капиталови фондове инжектират задоволително капитал, носещ им смесен дял от към 50%. Тези средства ще бъдат употребявани за финансиране на разширението на преносната инфраструктура. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР