Китайските власти са успели да убедят технологичните гиганти Alibaba и

...
Китайските власти са успели да убедят технологичните гиганти Alibaba и
Коментари Харесай

Alibaba и Tencent ще помагат на Китай с дизайна на чипове

Китайските управляващи са съумели да убедят софтуерните колоси Alibaba и Tencent да подкрепят напъните им в проектирането на полупроводникови чипове, оповестява Financial Times. Пекин желае да понижи зависимостта си от западните технологии, като за задачата e основал консорциум от компании и проучвателен институти, които ще основават новата интелектуална благосъстоятелност.

Един от основните институти за начинанието е Китайската академия на науките. Групата употребява архитектурата за планиране на чипове Risc-V ( " Риск-5 " ), която е с отворен код. Тя е основана през 2010 година от Калифорнийския университет в Бъркли и през последните години се открива като един от сериозните съперници на Arm, която господства пазара.

Arm, чиято централа е във Англия и има обилни интервенции в Съединени американски щати, се счита за уязвима от всяко нарастване на американските наказания против Пекин, защото компанията доставя дизайна си на китайските софтуерни компании. Китайски чиновник декларира пред Financial Times, че ръководената от държавното управление самодейност за сливане на запаси за дизайн на чип, основан на Risc-V, ще сложи Китай на " верния път ". Служителят прибавя, че фрагментираният темперамент на създаването на Risc-V - стотици разнообразни компании употребяват нейната софтуерна архитектура с отворен код - забавя замяната на дизайна на Arm.
Реклама
Oтворената архитектура стартира да набира известност отвън университетските среди преди към пет години, което накара фондацията зад Risc-V да реалокира централата си от Съединени американски щати в Швейцария през 2019 година Това беше направено, с цел да се затвърди геополитически неутралната позиция на компанията в екосистемата на чиповете.

Преди натиска на Пекин да комбинира запаси, китайските софтуерни колоси Alibaba и ByteDance към този момент имаха екипи, които работят с технологията Risk-V. Те се пробват да разработят високопроизводителни чипове, с цел да могат да зареждат логаритмите си с изкуствен интелект (AI) и центровете си за данни.

" Нашата цел е да разработим Risc-V [чипове], които да заменят съществуващите Arm в нашите най-модерни артикули ", споделя старши инженер в T-head, подразделението за чипове на Alibaba. Въпреки това един изпълнителен шеф съобщи пред изданието, че тази цел към момента е на години от това да се трансформира в действителност. Причината за това е, че T-head би трябвало да се бори с лимитирано финансиране вследствие на падащите облаги в компанията майка. ByteDance съобщи, че работата му е в прелиминарен стадий, до момента в който Alibaba сподели, че способността му за развиване е основно в бранша на интернет на нещата. Risk-V Risc-V закупи известност на Запад към 2020 година, когато препоръчаната продажба на Arm за 66 милиарда $ на американския производител на чипове Nvidia раздруса промишлеността на полупроводниците. По-късно договорката се провали и SoftBank, която има дизайнера на чипове, възнамерява да листне Arm в Ню Йорк идната година.

По-рано тази година американският колос за чипове Intel влага част от фонд за нововъведения на стойност 1 милиарда $ в Risc-V и сподели, че неговите леярни ще могат да основават чипове, основани на трите съществени архитектури за дизайн на чипове: Arm, личната X86 и Risc-V.
Реклама
Рене Хаас, основен изпълнителен шеф на Arm, призна, че Risc-V е " доста действителна опасност за нашия бизнес " в изявление за FT по-рано тази година. Той обаче сподели, че Arm има доста преимущество, тъй като предлага програмен продукт дружно със своите планове и има общественост от 50 млн. разработчици, което прави " все по-трудно да се отдалечат нещата от Arm ".

Apple реалокира някои от своите вградени ядра, които зареждат технологии като WiFi, Bluetooth и надзор на тъчпада, от процесори Arm към Risc-V, съгласно двама души, осведомени с проектите на компанията. Apple също по този начин разгласява редица разгласи за работа през последните месеци, търсещи инженери, осведомени с Risc-V, което удостоверява опциите на технологията с отворен код.

Компаниите, които се интересуват от създаването на дизайни на Risc-V, имат две благоприятни условия: да изградят личен екип, който да употребява архитектурата с отворен код, или да получат лиценз от една от фирмите, които продават планове на чипове, създадени с Risc-V. Те включват SiFive в Съединени американски щати, Codasip в Европа и Andes Technology в Тайван. T-head, Xiangshan и ByteDance създават вътрешно лични чипове Risc-V.

Досега Risc-V е употребена най-вече за осъществяване на задания, които са релативно елементарни, в елементи от устройство, които са скрити от погледа, известни също като " вградени " процеси, както и за приложения, свързани с интернета на нещата. Наскоро архитектурата стартира да набира известност на няколко пазара за чипове, които усъвършенстват продуктивността на обещано устройство или могат да задействат " просветеност ", което се случва посредством сървърни процесори за центрове за данни и чипове с изкуствен интелект.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР