Китайските власти обявиха днес общо смекчаване на ограничителните мерки заради

...
Китайските власти обявиха днес общо смекчаване на ограничителните мерки заради
Коментари Харесай

Китай отпуска хватката на нулев COVID. Прозвуча предложение за преименуване на болестта

Китайските управляващи оповестиха през днешния ден общо намаляване на ограничаващите ограничения поради коронавирус, предадоха Франс прес и Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.

Това стана, откакто страната бе разтърсена в края на предишния месец от невиждани митинги против рестрикциите. Китай бе една от последните страни, където бяха останали в действие строги ограничавания. Те се вписваха в знаковата политика на " нулев Коронавирус " на президента Си Цзинпин.

Националната здравна комисия заяви през днешния ден, че инфектираните с ковид, които нямат признаци или имат единствено леки такива, към този момент имат право да се лекуват сами под карантина вкъщи.

Това е радикална смяна, откакто в продължение на три години в Китай всеки човек, дал позитивна проба за ковид, бе настаняван в карантинен център, отбелязва Франс прес.

Също по този начин ще бъде понижено като периодичност и размер всеобщото тестване за ковид.

Сега китайците би трябвало да си вършат проби няколко пъти седмично, с цел да имат достъп до публични места, напомня Агенция Франс Прес.

Освен това хората към този момент няма да са длъжни да показват негативен Пи Си Ар тест за ковид, с цел да пътуват сред разнообразни провинции, и да се подлагат на тест след идването си.

От управляващите във всички китайски райони се желае да покачат каузи на имунизираните против коронавирус при възрастовата категория от 60 до 79 години и да ускорят имунизационната акция измежду хората над 80 години.

Общото намаляване на антиковидните ограничавания в Китай бе оповестено броени часове след публикуването на нови притеснителни данни за положението на втората стопанска система в света. Миналия месец износът и вносът са намалели поради строгата политика на " нула коронавирус " и слабото търсене, показва Агенция Франс Прес.

АП отбелязва, че китайските управляващи са опитвали да поддържат баланс сред запазването на твърдолинейната санитарна политика и поддържането на националната стопанска система. Общественото неодобрение от строгите рестрикции обаче най-сетне ръководещите в Пекин да трансформират мнението си и да последват образеца на доста други страни, които анулираха рестрикциите на фона на отслабването на ковид.

Ройтерс дефинира оповестените през днешния ден намаляване на рестриктивните мерки като най-силния сигнал до момента, че Китай приготвя своето население да свикне да живее с коронавирус.

В продължение на три години китайските управляващи третираха инфекциозното заболяване, причинявано от новия ковид, появил се в страната в края на 2019 година, като рискова болест, сходно на бубонната чума или холерата. В резултат цели квартали и даже градове бяха блокирани, а жителите им - принуждавани да си стоят вкъщи със седмици, даже при един доказан инфектиран. От предходната седмица обаче управляващите започнаха да споделят, че патогенът към този момент не е толкоз вирулентен, а специалисти декларират, че коронавирус не е по-смъртоносен от сезонния грип.

Гу Сяохун, водещ престиж в региона на обичайна китайска медицина, даже предложи през днешния ден формалното название на инфекциозното заболяване COVID-19 да бъде променено, с цел да бъде отразена разновидността на вируса, съобщи Ройтерс.

Броени часове преди да бъде оповестено общото намаляване на ограниченията, Гу сподели пред официоза " Бейджин дейли ", че на инфектираните с леки признаци би трябвало да им бъде разрешено да остават под карантина у дома.

" Най-трудният интервал (от пандемията) завърши ", съобщи в коментар в понеделник китайската държавна осведомителна организация Синхуа, като се аргументира, че коронавирусът към този момент не е толкоз вирулентен и в това време е в ход акция за имунизиране на 90 % от популацията.

Общото намаляване на ограниченията в Китай бе оповестено 10 дни след вълна от митинги, отбелязва Агенция Франс Прес. В десетина града стачкуващи, множеството от които младежи, приканиха за намаляване на строгите ограничавания, като някои даже желаеха оставката на президента Си Цзинпин.

През последните дни китайски градове и провинции към този момент оповестиха разхлабване на рестрикциите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР