Китайските медии съобщиха, че на 12 декември тази година китайската

...
Китайските медии съобщиха, че на 12 декември тази година китайската
Коментари Харесай

Китайската мисия Чанъе-4 успешно влезе в орбита около Луната

Китайските медии оповестиха, че на 12 декември тази година китайската задача Чанъе-4 след 110 часа полет в 16:45 часа е доближила Луната, направила е спирачна маневра и е влезнала в орбита към спътника на Земята. Информацията е на Китайско национално галактическо ръководство (CNSA).

Това е значим стадий от цялостната китайска лунна задача – първият в историята на космонавтиката опит за реализиране на меко кацане на повърхността на Луната.

Ракетата Чанчжен-3B, извела Чанъе-4 в космоса бе изстреляна на 7 декември в 2:00 часа локално време от космодрума Сичан.

Изстрелването на галактическия уред и неговото извеждане в лунна орбита бе осъществено в тъкмо сходство с предварителните планове и центърът за ръководство се е намесил единствено три пъти за незначителна промяна на траекторията.

Докато Чанъе-4 се намира в лунна орбита, ще бъде тествана връзката със Земята посредством китайския сателит-ретранслатор Чжуецяо (Queqiao), който работи покрай точката на Лагранж L2 на системата Земя-Луна. Тя се намира зад Луната, на правата линия, съединяваща двете тела. Ще бъде тестван и навигационния датчик, който подсигурява кацането на станцията в авансово заложения район.

След тези процедури центърът за ръководство ще избере най-подходящото време за реализиране на мекото кацане на Чанъе-4 на противоположната страна на Луната.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР