Китайските акции поскъпнаха рязко по време на търговията във вторник

...
Китайските акции поскъпнаха рязко по време на търговията във вторник
Коментари Харесай

Ръст на китайските акции след като властите в Пекин обещаха по-дълбоки икономически и пазарни реформи



Китайските акции нарастнаха внезапно по време на търговията във вторник след няколко седмици на едва показване, намирайки поддръжка от държавни изказвания за по-дълбоки стопански и пазарни промени.

Това стана факт, откакто 25-членното Политбюро на Китай съобщи след среща в понеделник, че " държавното управление ще се придържа към самодейна фискална политика и към рационална и неутрална парична политика ". " Ще бъдат подхванати пазарни ограничения, с цел да се понижи индустриалния свръхкапацитет, като също по този начин се упорства и за по-смели промени и старания по отношение на своевременното използване на значими политики за отваряне китайските пазари ", оповестиха от организация Синхуа, разяснявайки вчерашната среща на високо равнище.

Трябва въпреки всичко да се има поради, че общите обещания за пазарни промени не са нещо ново, а неотдавнашните спадове на пазарите на акции в Китай значат, че търговците са отработили в много дребна степен поетите от управляващите в Пекин задължения.

В същото време има известно облекчение на комерсиалното напрежение сред Китай и Съединени американски щати преди възможната среща в Пекин сред висши длъжностни лица на двете най-големи стопански системи в света, което в допълнение увеличи позитивната инвеститорска конфигурация по време на днешната търговия.

Водещият китайски фондов показател Shanghai Composite набъбна във вторник с 1,97%, откакто регистрира намаления през шест от предходните осем сесии на търговия и към момента е на загуба от 3,2% в границите на април, изоставайки в забележителна степен от държанието на останалите тържища в Азия. Основният показател на борсата в Шанхай е също по този начин със 7,2% под равнищата от началото на актуалната година, което го прави един от най-лошо представящите се фондови показатели в света. Днешният негов добър отскок способства за покачване с 0,98% и на хонконгския показател Hang Seng.

Поведението на останалите азиатски тържища по време на търговията във вторник беше смесено. Японският показател Nikkei набъбна с 0,86% с помощта на продължаващия и през днешния ден спад на локалната валута към двумесечно дъно към 108,91 йени за един $.

Южнокорейският показател Kospi обаче се намали с 0,4% вследствие на следващо предизвестие от водеща софтуерна компания в лицето на производителя на процесори SK Hynix по отношение на по-слабо търсене на смарт телефони. Акциите на SK Hynix се намалиха с 2,73%, до момента в който акциите на Samsung - с 2,77%.

Тайванският показател Taiex пък се обезцени с 1,1% предвид на спад с 2,89% на акциите на компанията Hon Hai, която сглобява артикули на американския колос Apple Inc. Тайванската компания за полупроводникова техника насочи предизвестие още към края на предходната седмица по отношение на търсенето на смарт телефони, което сложи под напън от продажби софтуерния бранш по целия свят.

Междувременно акциите на съветската компания за произвеждане на алуминий " Русал ", които към момента се търгуват на борсата в Хонконг, нарастнаха във вторник с цели 37,5%, откакто през вчерашния ден финансовият министър  на Съединени американски щати Стивън Мнучин алармира за допустимо намаляване на наложените през април наказания.

Австралийският показател ASX 200 пък се увеличи с 0,6%, нараствайки за седма от последните осем сесии на търговия посредством най-много на здравото повишаване на цените на суровините.

Днес петролът продължава да нараства към нови три и половина годишни върхове, като фючърсите на петрола вид брент към този момент превзеха и равнището от 75 $ за барел, поскъпвайки с 0,5% към 75,23 $ за барел, до момента в който фючърсите на американския лек недопечен нефт нарастват с 0,8% към 69,31 $ за барел.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР