Китайски войник е бил заловен от Индия от индийската страна

...
Китайски войник е бил заловен от Индия от индийската страна
Коментари Харесай

Индия залови китайски войник от своята страна на спорната граница с Китай в Хималайския регион

Китайски боец е бил хванат от Индия от индийската страна на противоречивата граница в района Ладах, заяви през днешния ден представител на индийската войска, представен от Българска телеграфна агенция.

Войникът пресякъл линията на автентичен надзор в региона южно от езерото Пангун Цо в ранните утринни часове през вчерашния ден и е арестуван от индийските войски, ситуирани там, сподели представителят Аман Ананд.

От месец май насам Индия и Китай са в заплетен спор по продължение на линията на автентичен надзор - неофициална граница в планинския район Ладах.

През юни 20 индийски бойци бяха убити при най-сериозното опълчване сред двете прилежащи страни през последните 45 години. Китай и Индия договарят за понижаване на напрежението и евакуиране на войските, само че към този момент няма решение. От двете страни на границата на планинския терен с надморска височина от 4 500-5000 метра е в ход огромна готовност на войски.

Говорителят Ананд сподели, че с китайския боец се отнасят по откритите процедури и сега се обясняват събитията, при които той е пресякъл линията на надзор. При сходен случай през октомври Индия залови заблудил се китайски боец, минал по простъпка линията на надзор. Той беше предаден на китайската войска два дни по-късно. През ноември двете страни, които имат нуклеарни оръжия, започнаха да приготвят проект за евакуиране на войските и определяне на зони, в които няма да се патрулира.

Китай прикани индийските управляващи незабавно да му предадат изчезналия в петък боец и взаимно да поддържат мира и спокойствието в граничния регион.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР