Китайски учени съобщиха за създаването на ново защитно покритие на

...
Китайски учени съобщиха за създаването на ново защитно покритие на
Коментари Харесай

Учени създадоха протеинов лак, предпазващ зъбите от кариес

Китайски учени оповестиха за основаването на ново защитно покритие на естествена основа - пептиден лак, който предотвратява кариеса и способства за възобновяване на зъбите. Резултатите са оповестени в списанието „ ACS Applied Materials and Interfaces ".

По данни на Световната здравна организация зъбният кариес е най-често срещаното незаразно заболяване на планетата. Традиционното лекуване на зъбен кариес е да се отстранят повредените зъбни тъкани и да се запълнят получените празнини със специфични материали - зъбна амалгама или композитна пластмаса.

Китайски учени, водени от Цюан Ли Ли от Анхуейския медицински университет, взеха решение да употребяват механизми, основани от природата, с цел да предотвратят кариеса.

Зъбният гланц не се възвръща независимо. А по отношение на разрушението му, то е в резултат на механични или микробни увреждания. Срещу второто еволюцията е основала добър предпазен механизъм под формата на антимикробни пептиди, съдържащи се в човешката слюнка. Те покриват зъбите с филм, който предотвратява проникването на вредители. Съвременното хранене с доста захар обаче провокира прекомерно бърз напредък на микробите, а естественият филм е прекомерно слаб пред техния напън.
Учените са си сложили задачата да разработят въз основата на естествения антимикробен пептид Н5, създаден от слюнчените жлези, нов материал, който ще предотврати колонизацията върху зъбната повърхнина на плаки бактерии, ще понижи разрушаването на зъбния гланц и в идеалния случай той ще бъде възобновен посредством започване на процеса на реминерализация.

Пептидът H5 е в положение да бъде всмукан от зъбния гланц и да убие необятен набор от бактерии и гъбички. За да подтикват реминерализацията, учените прибавят фосфосеринова група в единия завършек на молекулата му, която съгласно откривателите е в положение да притегли повече калциеви йони за възобновяване на емайла, в сравнение с естествения Н5.

Експеримент с човешки кътници демонстрира, че модифицираната версия на пептин се всмуква по-добре в повърхността на зъба, по-дълго се съпротивлява на микробите и защищава зъбите от деминерализация. С задоволителен пласт на пептидно покритие и постоянното му възобновяване микробите ще умрат, преди да стигнат до емайла, а самият гланц има време да се възвърне.

Авторите нарекоха новото антикариесно покритие пептиден лак. Той не лекува зъбите и не стяга кариесните кухини, само че сполучливо се бори с техните основатели - бактериите.

Учените считат, че в близко бъдеще пептидният лак ще стане също толкоз наложителен за ежедневната хигиена на зъбите както пастата за зъби.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР