Китайски химически компании China National Chemical Corp. (ChemChina) и Sinochem

...
Китайски химически компании China National Chemical Corp. (ChemChina) и Sinochem
Коментари Харесай

Китай създава най-голямата химическа компания в света

Китайски химически компании China National Chemical Corp. (ChemChina) и Sinochem Group Co. може да се влязат в нов холдинг, който ще се трансформира в най-големия химически конгломерат в света. Неговите годишни доходи ще бъдат над 159 милиарда $, написа The Wall Street Journal, базирайки се на добре осведомени източници.

Според изаднието китайските управляващи обмислят способи за обединение на двете най-големи химически компании в страната, тъй че тяхното сливане да не нарушава отговорностите, поети към американските управляващи през 2016 година по отношение на покупката на Swiss Syngenta AG за 43 милиарда $.
 Китай се трансформира в огромния победител от пандемията
Китай се трансформира в огромния победител от пандемията

Китай беше първата страна, наранена от ковид. Но след месеци на тежки рестрикциии и сериозен стопански спад, страната още веднъж е в напредък

Поглъщането на Syngenta е най-голямото задгранично придобиване в Китай. Швейцарската компания доставя семена на американските производители на соя, а също по този начин създава пестициди, употребявани в Съединени американски щати и други страни. По време на договорката към една четвърт от продажбите на компанията са били в Северна Америка.

Придобиването на Syngenta даде опция на Китай да разшири наличието си в световната селскостопанска промишленост.

Всяка смяна в собствеността на Syngenta ще докара до контрни инспекции от страна на Комитета за задгранични вложения на Съединени американски щати (CFIUS), настояват източници на WSJ. През последните години комитетът ускори контрола си върху покупко-продажби с присъединяване на задгранични вложители на фона на опасения, че Китай може да придобие стратегически американски технологии посредством придобивания от китайски компании.

CFIUS също по този начин принуди някои китайски компании да продадат американски активи. Миналата година комитетът настоя за продажбата от китайската Beijing Kunlun Tech Co. ООД на дял в приложението за запознанства Grindr, което тя закупи през 2016 година, заради опасения по отношение на сигурността на персоналните данни. Тези активи бяха продадени тази година на група частни вложители.

Влизането на ChemChina и Sinochem в един холдинг, следен от Държавния комитет за надзор и ръководство на собствеността (SASAC) на Китай, няма да докара до смяна в собствеността на Syngenta, отбелязва изданието. И двете компании към този момент са следени от SASAC.
 Китай желае да построи най-големия потенциал за пречистване на нефт в света като измести настоящия водач
Китай желае да построи най-големия потенциал за пречистване на нефт в света като измести настоящия водач

Страната ще похарчи милиарди долари за нещо, което може в никакъв случай да не се употребява

Китайските управляващи от дълго време обмислят обединение сред две държавни химически компании, които се конкурират в промишлености като нефтохимикали и профилирани химикали. През 2018 година ръководителят на Sinochem Нинг Гаонинг също стана ръководител на ChemChina, което алармира за плануваното обединение. Според два източника на WSJ една от аргументите за забавянето на осъществяването на проектите за обединение са проблемите, произлизащи от Syngenta. През септември Нинг за първи път публично разгласи плануваното обединение.

Сливанията бяха една от главните насоки на политиката на китайския президент Си Дзинпин да реформира държавните компании, с цел да увеличи тяхната конкурентоспособност в света. Броят на фирмите, следени от SASAC, е понижен от 117 през 2013 година на 97 през юни тази година.

По-рано тази година ChemChina и Sinochem сплотиха своите селскостопански активи с активите на Syngenta, с цел да образуват Syngenta Group, която възнамерява да стане обществено сдружение. Според източници IPO на компанията може да се състои през идната година. Самата компания преди този момент е показала, че ще организира в началото обществено предложение до 2022 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР