Китайски геолози установиха частично срутване на планината над основния полигон

...
Китайски геолози установиха частично срутване на планината над основния полигон
Коментари Харесай

Срути се ядреният полигон на Северна Корея

Китайски геолози откриха отчасти сриване на планината над главния полигон за нуклеарни опити в Северна Корея, съобщи английският „ Гардиън “.

Учените от  Китайския научно-технологичен университет в Хъфей настояват, че многократните проби са трансформирали мястото в несигурно и неуместно за нови опити и че то би трябвало да бъде тествано за приключване на радиация.

Разкритията хвърлят нова светлина върху решението на севернокорейския водач Ким Чен-ун да приключи нуклеарната стратегия на Пхенян преди плануваните срещи на върха с неговия южнокорейски сътрудник Мун Дже-ин и американския президент Доналд Тръмп.

Площадката за нуклеарни опити Пунгие-Ри, която се намира на по-малко 100 километра от границата с Китай, е обект на всички шест нуклеарни опита на севернокорейския режим от 2006 година насам.

Ядрените детонации отделят големи количества топлота и сила. Последният опит на Пхенян от 3 септември провокира земетресение с магнитуд от 6,3 по скалата на Рихтер, което бе последвано от четири вторични труса през идващите няколко седмици.

Според учените този опит е довел до съществени опустошения навътре в планината Мантап, под която се намира нуклеарния полигон.

„ С оглед на откритията ние сме склонни да имаме вяра, че нуклеарната площадка на Северна Корея под планината Мантап се е срутила. Необходимо е да продължим да следим за вероятно приключване на радиоактивни материали, породено от сриването “, се споделя в отчет, оповестен на уеб страницата на университета.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР