Китайската Xiaomi, световният лидер в производството на домакински уреди и

...
Китайската Xiaomi, световният лидер в производството на домакински уреди и
Коментари Харесай

Xiaomi ще се стреми към лидерство на автомобилния пазар

Китайската Xiaomi, международният водач в производството на домашен уреди и електроника, има намерение да заеме същата позиция и измежду автомобилните производители. Подразделението за електрически транспортни средства Xiaomi EV Arm би трябвало да стане огромен автопроизводител до 2024 година Основателят на компанията Лей Джун съобщи това по време на презентация, извършена на 12 август.

Вече 140 безпилотни коли на марката се тестват в Китай. Xiaomi Auto съумя да реализира товна единствено за 500 дни от момента на основаването си. Лей Джун е сигурен, че компанията ще успее освен да стъпи на автомобилния пазар, само че и да излезе напред.

Xiaomi счита Nio, Xpeng Motors и Li Auto за свои съществени съперници в Китай. Тези компании са учредени през 2014-2015 година и към този момент съумяха да навлязат в пазара и да станат обществени. Но Лей Джун е сигурен, че в близко бъдеще те ще могат да бъдат задминати от неговата компания.

Основният фокус на Xiaomi е върху самостоятелното шофиране. Развитието на технологиите му потегли от нулата. Инвестициите в първия стадий на развиване са 490 милиона щатски $. В момента екипът от разработчици на технологии за самостоятелно шофиране наброява 500 души, а след придобиването на стартъпа DeepMotion Tech броят им надвиши 600 души.

Xiaomi желае да създава 300 000 електрически транспортни средства годишно и към този момент построява фабрика за задачата. Xiaomi разгласи основаването на филиал за произвеждане на интелектуални електрически транспортни средства през март 2021 година Инвестициите в него би трябвало да възлязат на 10 милиарда $ за 10 години. През ноември същата година беше подписано съглашение със Зоната за икономическо и софтуерно развиване на Пекин за създаване на индустриална база и щаб на подразделението на нейна територия.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР