Китайската планинска котка (Felis bieti), още наречена китайска пустинна котка,

...
Китайската планинска котка (Felis bieti), още наречена китайска пустинна котка,
Коментари Харесай

Китайска планинска котка

Китайската планинска котка (Felis bieti), още наречена китайска пустинна котка, евентуално е минимум познатият тип от семейство Котки на света.

Характеристики на Китайска планинска котка

Макар да не е правено в детайли проучване на родословното дърво, счита се, че тези котки са изолирани от дивата котка (Felis silvestris) и са монотипни. Тези очарователни писани тежат сред 5.5 и 9 кг и размерите им варират от 60 до 85 сантиметра. Тялото им е натъртено, снабдено с къси крачка. Тибетците я назовават „ тревна котка “, защото козината на котката мощно прилича цвят на изсъхнала трева. Космената завивка е сивкава през зимата и тъмнокафява в летния сезон, като в профил краката, както и бузите имат хоризонтални бледокафяви линии. Брадичката и коремчето са бели, а пък гърдите – жълтокафяви. Изключително пухкавата опашка на котката съставлява към 40 % от дължината на тялото, като приключва с няколко тъмни пръстена и черен връх. Огромните уши наподобяват тези на рис и навътре в черепа не престават в огромни симпанични кухини – счита се, че имат директна взаимозависимост с ловните тактики на тези котки. Двусантиметрови косъмчета, сбрани на туфички, обрамчват ушната раковина, а косъмчета се откриват и сред възглавничките на лапите.

Местообитание на Китайска планинска котка

Китайската планинска котка е класифицирана като уязвим тип в аления лист. Освен, че е единствената ендемична котка за Китай, местообитанията на Китайската планинска котка са лимитирани единствено по североизточната и източната част на Тибетското плато. Фелидите са срещани провинциите Цинхай, Гансу, Съчуан, Вътрешна Монголия, Тибет и в Синдзян-уйгурски самостоятелен район. Сравнително малко е информацията за размера и динамичността на популацията на типа, само че се счита, че общият брой на полово зрелите женски не надвишава 10 000 и евентуално понижава с времето, трансформирайки ги в субпопулация.

Грациозните писани населяват високопланински райони (между 2 500 и 5 000 м н.м.в.) със недопечен климат, търпящ необятни амплитуди и вариращ сред изсъхнало, прохладно, горещо и мразовито. Алпийския храсталак, ливадите, степите, лесостепите и частично иглолистните гори, покриващи високите надморски височини, им се харесват изключително. Не се срещат случаи на тяхно наличие в широколистни гори или пустини.

Размножаване на Китайска планинска котка

Китайската планинска котка е дейна през нощта или на мръкване, а денем се заравя в подземни убежища, в които избира и да ражда дребните си. Често такива укрития се разполагат по южните скатове на към 3 600 метра височина. Смята се, че мъжките и женските човеци живеят настрана, а половото им държание е свободно – и женските, и мъжките се радват на многообразие от сътрудници и не образуват трайни връзки. Убежищата на женските са по-дълбоки и имат единствено един излаз. Размножителният сезон е от януари до март, като през май се раждат от 2 до 4 дребни. Нужни са 7-8 месеца на котенцата да добият самостоятелност. Общото предписание е, че стара Китайска планинска котка няма врагове и единствено дребните са под опасността на други хищници като вълци и мечки, по тази причина до момента в който поотраснат котката-майка се грижи за тях в границите на укритието си. Писанките нормално ловят къртици на 3-5 сантиметра дълбочина, заслушвайки се деликатно в подземните им придвижвания. Освен това в менюто им участват гризачи, птици, а постоянно се случва и да събират останки храна.

Опасности за Китайската планинска котка

 Китайска пустинна котка

От 1958 година насам в Китай са се правили настървени опити за отравяне на вредителите – къртици, полевки, безопашати зайци, на които се е гледало като на съперници на добитъка. Обратно на предстоящото обаче повода за нашествието на вредителите се крие в големите територии, изпасани от добитъка. Поради това е належащо да се прекрати нашествието и да се подтиква нарастването на популацията от естествени хищници. Макар в днешния ден тези обстоятелства да са ясни на всички, потреблението на отровни химикали продължава по продължение на целия ареал на Китайската планинска котка, унищожавайки огромна част от популацията на безопашати зайци. Липсата на плячка, несъмнено, вторично води до заплашване на салдото от хищници. Химикалите, въпреки това, останали в телата на вредителите, могат да попаднат у тези котки. Немалко са и запалянковците, преследващи животинката поради кожата, от която се вършат обичайни шапки и облекло. Независимо че търгуването с тези артикули е неразрешено, към момента може да се открият на нерегулирани места, където търгуването с диви животни още съществува.

Съешаването сред дива и домашна котка е допустимо и е опасност в доста връзки, само че що се отнася до Китайската планинска котка, генетичните ѝ заложби не разрешават да се развъжда с домашни котки. Предстои въпросът да се изследва повече, защото обстоятелствата по отношение на живота и държанието на мистериозните животни са постни. Конкуренция обаче има на равнище плячка, а сред двата типа е вероятен преносът на инфекциозни сътрудници.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР