Китайската Нова година, известна като Празник на пролетта (или Началото),

...
Китайската Нова година, известна като Празник на пролетта (или Началото),
Коментари Харесай

Започва годината на плъха – символ на богатството

Китайската Нова година, известна като Празник на пролетта (или Началото), има повече от 4 000-годишна история. Това е най-дългия празник в Китай и през тази година стартира на 25 януари и завършва на 8 февруари.

През първите пет дни всички магазини в страната са затворени, по тази причина хората би трябвало да се запасят авансово с всичко, което ще им бъде належащо.

В този ден е неразрешено да се мете или чисти, с цел да не бъде изметен шансът от вкъщи.

Палят се фойерверки и са насочат благословения сред съседите.

 

Според античната традиция, в този ден по разположението на луната и звездите може да се предскаже каква ще бъде годината.

 

Семейството е в основата на китайското общество, което намира отражение и при организирането на новогодишната вечеря. Този празник е извънредно значим за китайците и всички членове на фамилията би трябвало да се върнат у дома. Ако заради някаква причина това бъде невероятно, на масата се оставя празно място с комплект принадлежности за изчезналия сега човек.

 

Според националните поверия на Празника на пролетта ще пристигна чудовището Ниан, с цел да тероризира селата. Хората би трябвало да се скрият в домовете си, да подготвят пиршество, като оставят от нея в подарък на предците и боговете, и да се надяват на най-хубавото.

 

Храната е едно от нещата, с които китайците се гордеят. Затова се отнасят с изключително внимание към приготвянето ѝ по случай Празника на пролетта.

 

На празничната софра би трябвало да участват избрани ястия, чиито наименования и външен тип символизират разцвет, берекет и благополучие.

 

Пролетните рулца обичайно се ядат в първия ден на Празника на пролетта, като могат да бъдат сервирани на масата за вечеря, предястие или закуска.

 

Друго известно китайско ядене, което наложително би трябвало да участва на трапезата, са пелмените. Те символизират промяната на остарялата с новата година. Когато ядете пелмени, изпращате остарялото и посрещате новото в живота си.

 

Юфката е още едно от главните ястия в китайската кухня. По време на празника юфката би трябвало да бъде дълга – юфка на дълголетието, която не трябва да се реже.

 

Юфката може да бъде приготвена с най-различни ястия, които също имат своето алегорично значение.

 

Яйцата значат огромно и крепко семейство, скаридите символизират благосъстояние, печеното прасе – мир, рибата – благосъстояние, тофу – благополучие и благосъстояние за цялото семейство.

 

Рибата е наложителна за китайската Нова година, защото символизира остатък и благосъстояние. Половината от рибата би трябвало да се изяде за вечеря, а втората половина на идващия ден. По този метод ще се усили остатъкът и бъдещето ще бъде сполучливо.

 

Цяла риба пък е знак на хармонично и крепко семейство.

 

Цялото пиле е различен знак на фамилията. Богато на протеини, едно пиле е задоволително, с цел да изхрани цялото семейство. Той съставлява обединяване и прераждане.

 

Ниан гао или оризови сладки – в древността те са употребявани единствено като жертвоприношение към предците и боговете. Постепенно са се трансформирали в обичайно за Празника на пролетта ядене.

 

Пролетта е сезона за засаждане на нови семена. Традиционно Празникът на пролетта е най-хубавото време да бъдат изядени всички консервирани и непокътнати през зимата плодове и зеленчуци.

 

Морските водорасли символизират благосъстоянието, семената от лотос се одобряват като благословия за доста деца и крепко семейство. Бамбуковите кълнове са знак на дългоденствие и разцвет, а пъпешът и грейпфрут – фамилията и вярата.

 

Разбира се, празникът не може да мине без дарове.

 

Червеният плик е най-популярния подарък за китайската Нова година, с който се изпращат пожелания за шанс. Червени пликове с сложени в тях пари се подаряват на децата.

Подходящи дарове за възрастните е бутилка безценен алкохол, красиво опакована кутия с чай, кошница с плодове, изключително ябълки и портокали – знак на сигурност и шанс. Подаряването на сладкиши също е добре признато, защото това значи, че домакините ще имат сладостен живот през цялата година.

 

Като новогодишен подарък в никакъв случай не би трябвало да се подаряват черни и бели предмети, защото тези цветове се употребяват при погребения. Щастливият цвят в Китай е аленото!

 

Не би трябвало да се подаряват огърлици, защото те символизират интимни връзки.

Зелената шапка е строго неразрешен подарък. Носенето на зелена шапка значи, че нечия брачна половинка е погрешна.

На 25 януари стартира годината на Плъха – първото от всички животни в китайския зодиак.

В китайската просвета плъховете са знак на благосъстояние и остатък.

Те са умни, мислят бързо, сполучливи са, само че избират да живеят спокоен и спокоен живот. / Канал 3

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×

Източник: petel.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР