Китайската инженерна академия (CAE) и Китайският изследователски център за научна

...
Китайската инженерна академия (CAE) и Китайският изследователски център за научна
Коментари Харесай

ИТ ренесанс: Китай представи своя официален план на иновациите, които могат да променят света

Китайската инженерна академия (CAE) и Китайският проучвателен център за научна и софтуерна тактика за развиване на осведомителното и електронното инженерство показаха 14 основни цели в региона на цифровите осведомителни технологии за 2023 година Планът на Китай беше обявен от китайските медии.

CAE акцентира, че светът, епохата и технологиите се трансформират с невиждани темпове, а науката и технологиите навлизат в ерата на клъстерните нововъведения.

Ключовите моменти са следните:

Цифровата сфера: Китай интензивно предизвиква своята стратегия „ Цифров Китай “, като се стреми да укрепи цифровата инфраструктура и системите за обработка на данни. Програмата включва консолидиране на цифровите технологии в стопанската система, политиката, културата, обществото и екологичното строителство. Информатизация: С оглед на световната цифровизация и мрежовите връзки Китай се стреми да употребява пълноценно своите научни и софтуерни запаси за създаване на висококачествена система за развиване, осигуряваща самостоятелност и надеждност в цифровата сфера. Микро- и оптоелектроника: С намаляването размерите на транзисторите и приближаването им до вероятните физически граници се натъртва на триизмерната интеграция, новите устройства, структури и материали. Оптично инженерство: Изследванията в региона на контрола на светлинните полета могат да доведат до пробив в оптичния транспорт на информация и сила. Измервателни системи: Китай се стреми да усъвършенства националните си измервателни системи, изключително в региона на високопрецизното съоръжение. Мрежи и връзки: С повишаването на огромните размери от данни, изкуствения разсъдък и облачните калкулации фокусът е върху построяването на мрежи от последващо потомство, като да вземем за пример 6G, и консолидираното на разнообразни технологии. Киберсигурност: С повишаването на киберзаплахите Китай търси способи да ускори ограниченията си за отбрана и да създаде нови способи за разкриване и попречване на офанзивите. Електромагнитни полета: Изследванията в тази област са ориентирани към взаимоотношението на електромагнитните полета с разнообразни системи и материали. Контрол: В изискванията на бързо изменяща се работна среда и динамични системи акцентът се слага върху основаването на постоянни и оптимални системи за надзор. Когнитивни технологии: Въпреки бързото развиване на изкуствения разсъдък, съществуват провокации в региона на интерпретацията, успеваемостта и вземането на решения. Китай се стреми да създаде нови техники за ИИ, въодушевени от работата на човешкия мозък. Компютърни системи и програмен продукт: С възходящите потребности от компютърни технологии се натъртва на създаването на нови компютърни платформи и програмен продукт. Компютърни приложения: Китай се стреми да приспособява и интегрира новите технологии, като да вземем за пример генеративния изкуствен интелект и метавселената, в разнообразни области на стопанската система и обществото. Морска осведомителна система: Китай търси способи за възстановяване на своите морски осведомителни системи, в това число нови способи за отдалечено наблюдаване и връзка. Реагиране при изключителни обстановки: Пред лицето на световни закани, като пандемии и естествени бедствия, Китай се стреми да построи интегрирани системи за реагиране при рецесии.

Изброените задания отразяват стратегическите цели на Китай в региона на науката и технологиите през идващите години. Китайската инженерна академия стартира изследванията в тази област през 2014 година и разгласява резултатите от тях в продължение на 9 поредни години.

Да прибавим, че в устрема си да оползотвори слънчевата сила Китай построява в провинция Анхуей изследователско оборудване, наречено Comprehensive Research Facility for Fusion Technology (CRAFT). Съоръжението ще създава основни технологии и за термоядрената сила, която може да бъде ключът към чистата сила на бъдещето.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg