Китай внася почти четири пъти по-малко стоки, отколкото изнася за

...
Китай внася почти четири пъти по-малко стоки, отколкото изнася за
Коментари Харесай

Какъв е арсеналът на Китай за евентуални ответни мерки?

Китай внася съвсем четири пъти по-малко артикули, в сравнение с изнася за Съединени американски щати, а това свива полето му на деяние при нови търговски наказания на Доналд Тръмп. Пекин обаче разполага с редица други " оръжия ", които би могъл да употребява като насилствени ответни ограничения.

Досега азиатският колос отговаряше съгласно максимата " зъб за зъб " на залповете от наказателни мита, налагани от президента на Съединени американски щати, само че мунициите му към този момент са на привършване.

Последният във времето залп: Вашингтон разгласи в понеделник мита от 10% върху китайски артикули, чийто годишен импорт в Съединени американски щати е на стойност 200 милиарда $, плюс към този момент обмитяваните артикули за 50 милиарда $.

Тази обща сума надвишава доста 130-те милиарда $ - цената на американските артикули, които Китай е внесъл от Съединени американски щати предходната година.

Във вторник, 18 септември, Пекин се ограничи с облагането на американски артикули за 60 милиарда $..., само че съобщи, че е подготвен " да отговори уместно " при нови американски наказания.

С какви други лостове разполага комунистическият режим?

Може да глоби фирмите

iPhone X, колите Buick, кафенетата Starbucks и продуцкиите на Hollywood са измежду фирмите, чиито най-хубави продажби се вършат в Китай, а Tesla възнамерява да създава в тази страна своите електрически коли.

" Китай може да си отмъсти на американските компании, които работят в страната (...), налагайки регулаторни условия, забавяйки минаването през митниците ", или като затегне санитарния и данъчния контрола, показва в записка Бари Ноутън от Калифорнийския университет.

Всичко това може да стане, въпреки тази тактика да подкопае " реформаторския " имидж, към който се стреми Пекин, и заявения му блян за отваряне.

От май митническите инспекции на свинското месо и колите от Съединени американски щати към този момент са по-строги.

Да попречва сливанията на компании

Пекин отхвърли да даде зелена светлина за сливането на американската група за произвеждане на полупроводници Qualcomm и нейния холандски съперник NXP, осуетявайки тази мега интервенция от международен мащаб. Приключването й зависеше от решението на китайските регулатори.

Бойкот

Китайците биха могли да нанесат пряк удар на американските групи..., като спрат да купуват техните артикули. Това контранападение би било " кръвопролитно " за група като General Motors, която продава повече коли в Китай, в сравнение с в Северна Америка.

Макар формалните медии да резервират безмълвие по този проблем, в обществените мрежи към този момент интензивно се насочат апели за протест. " Ако 1,3 милиарда китайци са разочаровани от Америка, нещата мъчно биха могли да се поправят ", предизвестява У Байи, откривател от Академията на обществените науки.

Според изследване, оповестено в средата на юли от " Файненшъл таймс ", 54% от китайците настояват, че " евентуално " биха спрели да купуват някои марки.

" В предишното сходна пропагандна акция се оказа ефикасна и бързо настояща ", акцентира Марк Уилямс от Capital Economics. Кампаниите против Япония през 2012 година и Южна Корея предходната година " доведоха до срив с 50% за един месец на продажбите за автомобилните марки на тези две страни ".

Рискът: тази тактика би могла да накаже милиони китайски чиновници, наети от американски компании и техните локални сътрудници.

Студенти и туристи

Пекин би могъл да постави старания да ограничи броя на туристите и студентите, които отпътуват за Съединени американски щати, като понижи да вземем за пример броя на проведените пътувания.

С 350 000 китайски студенти предходната година, което прави една трета от задграничните студенти, общата сума на разноските, които китайците вършат в Съединени американски щати, приближава цената на китайския импорт на соя или на американски самолети, съгласно Марк Уилямс.

Boeing

Китай е от витално значение за Boeing, който продава в тази страна една четвърт от самолетите си, а в това време множеството китайски самолетни компании са под контрола на страната. Страната " би могла да поправя покупките си на самолети ", заплаши през януари формалният ежедневник " Глобъл таймс ".

Американският дълг

Китай държи най-вече американски държавни облигации (за близо 1,2 трилиона долара). Само че би било рисковано да продаде огромна част от тях, тъй като всяко дестабилизиране на пазарите би могло да докара до спад на цената на облигациите, които има Пекин.

Да девалвира юана?

Дали китайската централна банка може да намали курса на националната валута - юана, с цел да поддържа компаниите си, които работят главно за експорт, както я упреква Доналд Тръмп?

Общо е мнението, че Пекин не е управлявал лятното намаляване на курса на юана по отношение на $, което просто се задълбочи поради напрежението в комерсиалните връзки, а централната банка на Китай, таман противоположното... се е пробвала да спре този спад. Истината е, че вероятно дълготрайно поевтиняване на юана би могло да провокира приключването на обилни капитали отвън страната, а управляващите непременно са подготвени да спрат това.

...........

Франс прес / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР