Китай възобнови покупките на американска соя, осигурявайки известно облекчение за

...
Китай възобнови покупките на американска соя, осигурявайки известно облекчение за
Коментари Харесай

Китай отново купува суровината, станала символ на търговската война

Китай възобнови покупките на американска соя, осигурявайки известно облекчение за фермерите в Съединени американски щати, до момента в който двете страни се пробват да реализират комерсиално съглашение в 90-дневния период, подложен от водачите им.

Гигантският азиатски вносител на първични материали купи 1.5 млн. до 2 млн. метрични тона от земеделската суровина през последните 24 часа, като доставките ще се осъществят през първото тримесечие на 2019 година, оповестява Американският съвет за експорт на соя, представен от Bloomberg.

Покупките съставляват значим жест на Китай за облекчение на напрежението сред двете най-големи международни стопански системи. Соята се трансформира в главен знак на комерсиалния спор, а азиатската страна избягваше вноса от американски ферми в селските региони, които всеобщо гласоподаваха за Тръмп през 2016 година

 Китай направи първата стъпка към мир със Съединени американски щати
Китай направи първата стъпка към мир със Съединени американски щати

Тръмп пък е подготвен да откаже обвиняванията против финансовата директорка на Huawei, в случай че това помогне за преустановяване на комерсиалната война

В резултат на това цените на суровината се сринаха, а новата годишна продукция се натрупваше в силози, хамбари и чували в американския Среден Запад. Фермерите складираха соята, вместо да я продават на търговци и преработватели на зърно заради ниските цени и неналичието на различни купувачи.

Обратно в бизнеса

Настоящите покупки на соя, оценени на повече от 500 млн. $, ще имат нищожен резултат върху комерсиалния недостиг на Съединени американски щати с Китай от 43.1 милиарда $, който Тръмп желае да понижи в дълготраен проект, написа Reuters.

Според източници от сектора Китай се пробва да купи от Съединени американски щати общо към 2.5-3 млн. тона от маслодайната просвета. Китайските държавни компании са платили най-малко 12 товара за транспорт от януари до март. Други източници настояват, че към 30 товара са се търгували до сряда следобяд.

 Суровината, която нарастна най-вече след примирието сред Китай и Съединени американски щати
Суровината, която нарастна най-вече след примирието сред Китай и Съединени американски щати

Запазването на високата цена зависи от покупките през идващите седмици

" Китай стартира да купува незабавно тази заран. Изглежда, че към този момент се връщаме в бизнеса ", споделя аграрни търговец, представен от Reuters. " Това е положително начало. Много сме признателни за всяка договорка, която можем да създадем ", споделя фермерът от Северна Дакота Монте Питърсън.

Соята е най-скъпият американски селскостопански артикул за експорт, а Китай купи 60% от този експорт през 2017 година, на стойност 12.25 милиарда $.

Сегашните соеви доставки се чака да бъдат натоварени най-вече посредством зърнените терминали в северозападната част на Тихия океан, откъдето е най-прекият път към Азия.

 Китай демонстрира мускули: Разследва основен за Съединени американски щати импорт
Китай демонстрира мускули: Разследва основен за Съединени американски щати импорт

Ограничаването му ще навреди земеделците, които поддържат Тръмп

" Доставките, основно от Северозападния Пасифик, ще оказват помощ за понижаване на натиска на запасите на американските производители на соя ", споделя Ли Кианг, основен анализатор в Shanghai JC Intelligence. Освен това " тези колета могат да облекчат личния дефицит на Китай на доставки през първото тримесечие на годината ", прибавя той.

Това е първата забележителна покупка, откогато двете страни започнаха да си постановат мита една на друга, като Китай наложи 25%-на наказателна такса върху американската маслодайна просвета, откакто Тръмп наложи мита върху артикули от азиатска страна на стойност милиарди долари.

 Корабът, който бързаше да изпревари митата, само че изгуби конкуренцията с времето
Корабът, който бързаше да изпревари митата, само че изгуби конкуренцията с времето

Пекин наложи рестриктивните мерки малко преди плавателният съд да доближи Китай

Предвид спора със Съединени американски щати Китай разчиташе на най-големия международен експортьор на соя - Бразилия и прилежащата й Аржентина, с цел да си обезпечи задоволително от суровината, която употребява за изхранването на големите си свиневъдни ферми.

" Китайците явно желаят бързо соята, защото не са съумели да покрият всичките си потребности от Южна Америка ", споделя европейски търговец, представен от Reuters.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР