Китай ускорява усилията си за разширяване на ядрения си арсенал,

...
Китай ускорява усилията си за разширяване на ядрения си арсенал,
Коментари Харесай

Китай засилва ядрените си оръжия, за да възпре "заплахата от САЩ": Wall Street Journal

Китай форсира напъните си за разширение на нуклеарния си боеприпас, защото е съществено смутен от опасността, която съставляват Съединени американски щати, заяви Wall Street Journal в събота.

Според вестника китайското управление е взело стратегическо решение за усилване на нуклеарното въздържане на страната доста преди сегашния спор в Украйна. Последните събития в Европа обаче, както и все по-конфронтационната изразителност сред Пекин и Вашингтон във връзка с Тайван, доведоха до ускорение на програмата.

 

Списанието стига до тези изводи въз основа на информация, получена от нормалните анонимни източници, които " работят в разнообразни организации, занимаващи се с въпросите на сигурността " в Китай, само че никой от тях не е " директно зает с определянето на нуклеарната политика ".

 

Като в допълнение доказателство за изказванията си отчетът цитира и сателитни фотоси на повече от 100 хипотетични ракетни силози в един от западните региони на Китай, където е открита нараснала интензивност.

 

Вестникът допуска, че в тези уреди може да се съхранява новата китайска ракета с отдалечен обхват DF-41, която е въведена в употреба през 2020 година Този вид ракети могат да носят нуклеарна бойна глава и са способни да доближат континенталната част на Съединени американски щати, се показва в отчета.

 

В отчета на списанието се твърди, че донеотдавна китайското държавно управление не е разглеждало разширението на нуклеарния си капацитет като главен приоритет на страната, защото тези оръжия са малко скъпи в множеството местни и стандартни войни. Въпреки това ястребовата позиция на администрацията на Тръмп във връзка с Китай беше повратна точка, която накара управлението в Пекин да преразгледа смисъла на нуклеарните оръжия.

Според източниците, представени в отчета на вестника, китайските управляващи към този момент подозират, че задачата на Вашингтон е свалянето на Китайската комунистическа партия и че Съединени американски щати може да са подготвени да поемат по-големи опасности, с цел да спрат възхода на Китай. Освен това се оповестява, че Пекин се притеснява, че Вашингтон би могъл да разположи свои нуклеарни оръжия, в случай че избухне боен спор за Тайван.

 

 

Анонимен източник оповестява на вестника, че висшето управление на Китай счита, че нуклеарният им боеприпас в настоящия му тип е прекомерно стар, с цел да работи като значимо възпиращо средство против евентуален американски нуклеарен удар. " По-ниският нуклеарен капацитет на Китай може да докара единствено до усилване на натиска на Съединени американски щати върху Китай ", съобщи пред американските публицисти човек, който твърди, че е непосредствен до китайското управление.

В документа се приема, че Пекин не възнамерява да разраства нуклеарния си капацитет повече, в сравнение с е належащо за гарантиране на ползите му в региона на сигурността. Освен това, съгласно отчета, Китай продължава да се ангажира както постоянно да не употребява първи нуклеарни оръжия.

 

Докладът приключва с цитиране на пенсиониран китайски боен, който споделя, че " без значение от развиването на обстановката в бъдеще, светът ще бъде по-конфронтационен ", което значи, че " Китай несъмнено би трябвало да поддържа нуклеарно въздържане ".

Китай не разгласява детайлности за нуклеарните си арсенали и до момента отхвърляше да взе участие в договаряния със Съединени американски щати за надзор на нуклеарните оръжия, настоявайки, че Вашингтон първо би трябвало да понижи личните си нуклеарни ресурси.

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР