Китай цензурира днес изказване на генералния директор на Световната здравна

...
Китай цензурира днес изказване на генералния директор на Световната здравна
Коментари Харесай

Китай цензурира критики на СЗО срещу политиката за „нула коронавирус“

Китай цензурира през днешния ден изявление на генералния шеф на Световната здравна организация (СЗО) след негови обществени рецензии против политиката за "нула ковид ", водена от комунистическите ръководители на страната, съобщи Франс прес.
Агенцията отбелязва, че рестриктивните мерки, свързани с COVID-19, са вдигнати съвсем на всички места по света, само че азиатската страна, бореща се с нов епидемиологичен гърмеж, продължава да постанова локдауни и карантини при откриването на няколко случая по места.
Съчетана с съвсем цялостно затваряне на границите и понижен брой на самолетните полети от и до други страни, тази политика буди възходящо неодобрение в Китай. По-конкретно в Шанхай, чието 25-милионно население, сложено под карантина от предишния месец, се оплаква от проблеми с изхранването и хората се опасяват да не бъдат изпратени в центрове за изолираност при незадоволително положителни условия.
В този подтекст генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи през вчерашния ден в извънредно сериозно изказване за Китай, че политиката за "нула ковронавирус " "не може да бъде подкрепяна. "Много е значимо да се премине към друга тактика ", посочи той.
Подходът за "нула кронавирус " е подкрепян твърдо от висшите комунистически водачи, по-специално от президента Си Цзинпин, и цензорите бързо реагираха, с цел да спрат разпространяването на тези думи, отбелязва Агенция Франс Прес.
На уеб страницата за микроблогове Уейбо търсенето по хаштаговете #Tedros и #OMS не дава през днешния ден никакъв резултат.
А потребителите на извънредно известната обществена мрежа УиЧат не могат да препостват поместена на платформата публикация от формалния акаунт на СЗО, в която се загатват рецензиите на Гебрейесус.
Все още е допустимо обаче тематиката да се разисква онлайн и в УиЧат да се качват скрийншотове от публикации или туитове, в които се цитират неговите думи.
"Питам смирено: ще се вслуша ли нашето държавно управление в рекомендациите на генералния шеф на СЗО? ", написа консуматор на Уейбо.
К
итайският щемпел резервира безмълвие по тематиката, отбелязва Агенция Франс Прес.
Според някогашния основен редактор на националистическия таблоид "Глоубъл таймс " Ху Цзиин, прекомерно авторитетен в интернет, рецензиите на СЗО "нямат значение ".
„ Щом те споделят, че китайският способ не може да бъде подсилен, би трябвало да предложат по-ефикасен... СЗО въобще няма да понесе отговорност, в случай че Китай смекчи (здравната си политика) и мнозина починат “, написа той на 24-те си милиона клиенти в Уейбо.
Според проучване на университета "Фудан " в Шанхай, оповестено през вчерашния ден в сп. "Нейчър ", възможният отвод от политиката за "нула коронавирус " може да докара до гибелта на 1,6 милиона души в Китай.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР