Китай ще отвори своя 500-метров телескоп за учени от цял

...
Китай ще отвори своя 500-метров телескоп за учени от цял
Коментари Харесай

Китай ще направи телескопа FAST достъпен за учени от цял свят

Китай ще отвори своя 500-метров телескоп за учени от целия свят. Става дума за оборудването " Sky Eye ", което съставлява най-големия в света апертурен кълбовиден радиотелескоп, прочут още и с абревиатурата FAST.

Съоръжението се употребява за проучване на пулсари и други галактически обекти. То ще подкрепя и търсенето на извънземен живот.

Чуждестранните учени, които желаят да се възползват от опцията, би трябвало да подадат документи в Китайската национална астрономическа обсерватория. Ръководството на FAST споделя, че към 10% от времето за наблюдаване на телескопа ще бъде отделено за експерти от други страни.

Най-големият по рода си телескоп стартира да действа публично на 11 януари 2020 година. Досега с него са снимани 240 пулсари. Един от най-значимите е открит в звездния клъстер Месие 92. Това е по този начин нареченият милисекунден пулсар, който се върти доста по-бързо от другите с невероятните 316,5 завъртания в секунда.

Иначе Sky Eye към този момент е единственият, който може да прави редица типове наблюдения след пропадането на радиотелескопа " Аресибо " в Пуерто Рико. Конструкцията, издигната през 60-те години на предишния век за да изследва йоносферата на Земята, се срути при започване на месец декември.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР