Китай се включва на пълна скорост в надпреварата за сателитен

...
Китай се включва на пълна скорост в надпреварата за сателитен
Коментари Харесай


Китай се включва на пълна скорост в надпр


Китай се включва на цялостна скорост в конкуренцията за сателитен интернет
(снимка: GalaxySpace)

Китайският стартъп GalaxySpace изпрати партида информационни спътници до един от космодрумите в страната, с цел да стартира разрастване на световна сателитна мрежа 5G. Това ще бъде първата сателитна връзка по рода си, със скорости за предаване на данни към пет пъти по-високи от терминалите Starlink на SpaceX.

Според разработчиците, по-високата скорост и ниската инертност ще разрешат ограничение на броя на спътниците в съзвездието и ще обезпечат на Китай конкурентно преимущество. Все отново не става въпрос единствено за бизнес, отбелязва.

Бъдещото полесражение са данни, данни и още данни. Мрежата Starlink се построява с оглед потребностите и на американската войска. Китайската страна не желае да отстъпва на противника и приготвя лична версия на световна сателитна интернет мрежа. GalaxySpace ще има към 1000 спътника, което е 10 пъти по-малко, в сравнение с при Starlink.
още по темата
Поддържайки 5G технологията, терминалите на GalaxySpace ще работят със скорост над 500 Mbps. За съпоставяне, терминалите на Starlink оферират сега скорости към 110 Mbps, макар че компанията дава обещание да ги усили до 500 Mbps с течение на времето и даже да поддържа 6G стандарта, когато се появи до 2030 година или по-късно.

По-високите скорости не са единственото преимущество на съзвездието от спътници GalaxySpace. Компанията твърди, че нейните спътници са доста по-евтини за произвеждане и елементарно може да конкурира предложенията на Starlink. Частни компании вземат участие в производството на съставни елементи за 5G спътниците, вследствие на което индустриалните разноски са понижени с 80%.

Експерименталният 5G информационен сателит към този момент е тестван в действителни условия на употреба. По-специално тествана е вероятността от загуба на връзка при неприятни метеорологични условия. На процедура, даже при най-лошо време с значителни превалявания връзката не е прекъсвала, а скоростта е останала най-малко 80 Mbps.

Зад стартъпа GalaxySpace стоят редица китайски учени и научни институции, което е норма за сходни планове. Основните клиенти на световните сателитни 5G мрежови услуги обаче ще бъдат държавните организации и военните на Китай.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР