Китай се очертава като пионер във въвеждането на национална цифрова

...
Китай се очертава като пионер във въвеждането на национална цифрова
Коментари Харесай


Китай се очертава като пионер във въвежда


Китай се обрисува като пионер във въвеждането на национална цифрова валута
(снимка: CC0 Public Domain)

Народната банка на Китай уголемява тестването на дигитален юан (e-CNY) преди старта на Олимпийските игри, които ще се проведат в страната идващия месец. Азиатската страна е измежду пионерите във въвеждането на цифровите пари. 

Въпреки че цифровата валута направи добър дебют в магазините за наличие и онлайн портфейлите с нея станаха необятно публикувани, действителният брой транзакции, осъществени благодарение на e-CNY, не е толкоз впечатляващ. Причината за това е, че цифровият юан към момента е стеснен до 10-те огромни града, участващи в пилотния план e-CNY, отбелязва.

По-широкото разбиране на цифровия юан също е възпрепятствано от огромната известност на услугите Alipay на Ant Group и WeChat на Tencent, които преобладават на пазара на онлайн заплащания в Китай. Въпреки това, e-CNY се трансформира в една от първите национални цифрови валути в света, което слага Народната банка на Китай в челните редици на конкуренцията, в която централните банки на разнообразни страни се стремят да издадат своя лична цифрова валута.
още по темата
На 4 януари беше пуснат портфейл за предпазване и взаимоотношение с e-CNY, който е предопределен за потребление на мобилни устройства. Според консултантската компания Sensor Tower, цифровият портфейл е станал най-изтегляното гратис приложение в китайския App Store на 8 януари, след което задържа позицията в продължение на пет поредни дни.

Общо цифровият портфейл е изтеглен повече от 2,5 милиона пъти. Преди това, с цел да отворят дигитален портфейл, потребителите трябваше да посетят банка.

Въпреки че тестването на цифровия юан набира скорост, то към момента е лимитирано до няколко града като Шанхай и Шенжен, както и Пекин, който ще бъде хазаин на Олимпийските игри през февруари. Очевидно китайските управляващи имат намерение да показват опциите на e-CNY на задгранични туристи, които са решили да посетят спортното събитие.

Към момента броят на сюжетите на приложение на цифровия юан към момента е мощно стеснен, заради което доста притежатели на портфейли за предпазване на e-CNY рядко ги употребяват на процедура.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР