Китай разпореди днес затварянето на консулството на САЩ в големия

...
Китай разпореди днес затварянето на консулството на САЩ в големия
Коментари Харесай

Китай разпореди днес затварянето на консулството на САЩ в град Чънду

Китай разпореди през днешния ден затварянето на консулството на Съединени американски щати в огромния град Чънду в югозападната част на страната. Това стана три дни след решението на Вашингтон да затвори китайското консулство в Хюстън, предадоха международните организации.

Решението на Пекин е " легален и необходим отговор на неразумните ограничения на Съединени американски щати ", се споделя в изказване на китайското министерство на външните работи. Не се прецизира в какъв период дипломатическата задача в Чънду би трябвало да затвори порти.

В случая с Хюстън американската администрация беше дала на китайските дипломати период от 72 часа да си съберат багажа.

Освен посолството в Пекин, Съединени американски щати имат пет консулства в континентален Китай - в Гуанджоу или Кантон, Шанхай, Шънян, Чънду и Ухан, както и в Хонконг. Мисията в Чънду беше открита през 1985 година и обгръща целия регион на югозападен Китай, както и самостоятелния регион Тибет. Според уеб страницата й в нея работят 200 души, от които 150 имат локален статут.

По мотив ескалацията на напрежението сред Съединени американски щати и Китай от последните дни в изказване на китайското външно министерство се споделя, че отговорността за това е на Съединени американски щати и че тази страна би трябвало да постави старания за завръщането на връзките в естественото русло, съобщи ТАСС.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР