Китай поиска визови облекчения за своите граждани за посещения в

...
Китай поиска визови облекчения за своите граждани за посещения в
Коментари Харесай

Облекчения за гражданите на Китай в ЕС иска Пекин

Китай изиска визови облекчения за своите жители за визити в Европейския съюз. Това стана в границите на Четвъртата среща на локалните водачи на страните от самодейността "16+1 ". Форумът беше открит в София от премиера Бойко Борисов.

За следващ път Китай даде обещания за растеж на вложенията в страните от Централна и Източна Европа от 3 на 10 милиарда $. От 200 000 до 1 000 000 са се нараснали и китайските туристи в Евросъюза.

В рамките на форума китайските представители подчертаха, че имат интерес от мощен и единен Европейски съюз и желаеха разширение на съдействието и със страни-членки от Западна Европа. Премиерът Бойко Борисов се разгласи срещу глобите по света.

"Ако приемем, че свободният пазар и конкурентоспособността са движещите сили на един сполучлив бизнес и съдействие, глобите са тъкмо кол в колелата, който стопира и трансформира конкурентоспособността на бизнеса и страните, където има такива ", съобщи Борисов.

Създаването на Глобален център за съдействие в София, който да изследва европейското законодателство и да прави оценка риска при реализирането на капиталови планове от Китай в Европейски Съюз, в съдействие със страните от „ 16+1 “, също беше разисквано на срещата.

Идеята на българския президент за основаването на този център, изразена на срещата с министър-председателя Ли Къцян у нас през юли тази година, се прави оценка високо от китайското държавно управление и ще продължат консултациите за неговото реализиране, увери Цао Дзиенмин. По думите на президента Радев със основаването на центъра ще бъдат насърчени и съдействието в областта на науката и образованието сред България и Китай.

Държавният глава акцентира също по този начин, че страната ни може да предложи най-хубавите условия за вложителите в Югоизточна Европа и прикани за увеличение на вложенията от Китай в страната ни в региона на науката и образованието, осведомителните технологии и селското стопанство.

„ Гражданите чакат съответни резултати от нашето съдействие “, съобщи президентът и още веднъж открои смисъла, което ще има откриването на директна въздушна линия сред България и Китай за увеличение на контактите сред бизнеса и стимулиране на туризма.

За България Китай е значим сътрудник и ние високо ценим историята, културата и традициите на вашия народ. Именно те са най-важната основа, на която се развиват нашите връзки и отличният политически разговор на всички равнища, акцентира президентът Румен Радев.

„ Насърчаването на взаимоотношенията и контактите сред страните от Централна и Източна Европа с Китай е извънредно значимо във всички вероятни формати, които съществуват във самодейностите „ 16+1 “ и в „ Един пояс, веднъж “. Това съобщи министър Лиляна Павлова рамките на Четвъртата среща на локалните водачи и на Четвъртата работна среща на Асоциацията на регионалните шефове на страните от Централна и Източна Европа в границите на самодейността „ 16+1 “.

„ За нас е от огромно значение да намерим синергията и методите за по-добра съгласуваност сред всички начинания и формати, с цел да има по-добра съгласуваност и добавена стойност сред тях. Така ще дефинираме тяхната точна цел, по какъв начин те взаимно се допълват, а не се припокриват, както и по какъв метод включваме локалните, централните управляващи, бизнеса и всички вероятни страни в процеса “, сподели още пред аудиторията министър Павлова. Тя акцентира, че страните от Централна и Източна Европа имат едно огромно преимущество в връзките си с Китай поради трайните и дългогодишни връзки с източната страна. Например България ще празнува 70 години от слагането на дипломатическите връзки с Китай.

Пред участниците във форума Павлова уточни, че първите два панела са фокусирани в четири посоки – туризъм, дребни и междинни предприятия, индустриални и демонстрационни зони и паркове, и земеделие. „ Това са браншове, в които сме уверени, че имаме голям капацитет и в случай че в тях вложим в допълнение изпитание, можем да разтеглим пазарите, нашето съдействие и да реализираме доста – както на двустранно равнище, по този начин и на равнище Централна и Източна Европа с Китай “, съобщи министър Павлова. Тя означи, че множеството от страните от самодейността „ 16+1 “са членки на Европейски Съюз или претендент членки на съюза. Затова спазването на европейското законодателство, на разпоредбите и процедурите такива, каквито те би трябвало да са съгласно него, са нещо извънредно значимо. „ Нашите сътрудници от Китай са подготвени и демонстрират схващане към нуждата от спазването на европейските правила и закони “, добави министър Павлова.

В изявлението си тя напомни, че по време на извършената през юли тази година среща сред министър председателите на България – господин Бойко Борисов и господин Ли Къцян на форума във формата „ 16+1 “, двамата се договориха за основаването на Глобален партньорски център в границите на самодейността. Целта му е да координира всички посочени старания, наличните начинания, формати и практики, да проучва какви са евентуалните благоприятни условия европейските компании да влагат и работят в Китай, и противоположното – китайските компании да оперират в Централна и Източна Европа. „ Така посредством теоретичен продан, стъпвайки върху разработки и разбори, ще можем да се фокусираме върху разпоредбите, законодателството, процедурите, да насърчим вложенията, да подпомогнем и подкрепим това съдействие и партньорство, с цел да са основани на добра почва, само че и уравновесени “, сподели още министър Павлова. А плануваните полемиките в четирите клъстъра и срещите във формата „ b2b “ са изключителна опция за трайни и устойчиви партньорства и за бъдещо взаимно развиване, приключи изявлението си министър Павлова пред участниците в самодейността „ 16+1 “ – „ Глобално мислене, дейности на локално равнище “.

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР