Китай, най-големият купувач на втечнен природен газ в света, започва

...
Китай, най-големият купувач на втечнен природен газ в света, започва
Коментари Харесай

Китай ще препродава газ. Цените в Европа падат

Китай, най-големият покупател на полутечен природен газ в света, стартира невиждан опит да препродава запасите си — облекчавайки международния дефицит, който провокира рекорден растеж на цените, написа Bloomberg.

Два от най-големите държавни вносители на полутечен природен газ пуснаха търгове тази седмица, предлагайки да препродадат десетки доставки до ноември месец. С наближаващия завършек на пиковия зимен сезон, Китай се надява, че страната ще избегне дефицит и може да продаде ненужните количества.

Ходът изненада пазарите и провокира ликвидация в спот търговията от Азия до Европа и цените паднаха с към 6 % през вчерашния ден. Благодарение на търга повече газ може да доближи до Стария континент, с което да се облекчи обстановката на дефицит, провокирана от Русия. Предложените количества съставляват 4 % от общия импорт на Китай. В търговията в сряда цените на природния газ в Европа паднаха под 75 евро за мегаватчас, доближавайки се до равнищата от средата на ноември 2021 година
 Снимка 560683
Цените започнаха да падат и след доставките на полутечен природен газ от Съединени американски щати към Европа. Досега получените количества са пет пъти по-големи от съветските доставки, което маркира първия път в историята, в който американският газ за Европа надвишава количествата на съветския.

Междувременно доставките на газ по газопровода " Ямал-Европа ", който нормално изпраща съветски газ на запад в Европа, остават в сряда устойчиво в реверсивна посока от Германия към Полша, като се движат в този противоположен режим на изток за 30-ти следващ ден.

Поевтиняването се дължи и на по-високото произвеждане на вятърна сила.

В отчет от тази седмица Citigroup уточни, че цените на газа в Европа и Азия " към този момент са достигнали своя пик ".

Наблюдатели напомнят, че предходната година Поднебесната империя нападателно запълваше запасите си в подготовка за зимата, само че по-мекото време сътвори остатък.

Едно от терзанията на трейдърите е, че продажбите отразяват и терзания от китайските компании, че локалното търсене ще е едва поради резултатите от строгите ограничения против ковид.

Междувремнно междинната цена на тока за сряда на европейските енергийни тържища се намали до 184.85 евро за мегаватчас от 208 евро цена за сряда, до момента в който цената на електрическата енергия в България се намали с 10,58% до 192.53 евро за MWh. Това демонстрират данни от другите европейски платформи за енергийна търговия, представени от БНР.

Понижаването на европейските енергийни цени за четвъртък се дължи в най-голяма степен на нов внезапно понижаване на цената за на следващия ден в Германия (до 117,7 евро за MWh от 172,18 евро) поради упования за доста повишаване на производството на ток от вятърна сила в страната.

Цената на тока на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) в сегмента " Ден напред " за четвъртък (20 януари) се намали с 10,58% до 192,53 евро за мегаватчас, или 376,55 лв., по отношение на 421,10 лв. за сряда. Около месец по-рано (на 22-ри декември 2021 г.) цената скочи до рекордните 421,59 евро (или рекордните 824,55 лв. за MWh), демонстрират данните на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ).

На пазарния сегмент " в границите на деня " на БНЕБ среднопретеглената цена на тока в сряда (19 януари) се увеличи до 393,11 лв. за мегаватчас, като най-големите размери изтъргуван ток се реализираха в ценовия диапазон сред 338 и 426 лв. за мегаватчас.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР