Китай направи безпрецедентна намеса на световния петролен пазар, освобождавайки количества

Китай направи безпрецедентна намеса на световния петролен пазар, освобождавайки количества ...

Китай изненада петролните пазари с исторически продажби на обеми от резерва


Китай направи безпрецедентна намеса на световния петролен пазар, освобождавайки количества от стратегическия си резерв за първи път в историята на търговията с идеята да понижи цените на суровината, съобщава Bloomberg.

Решението е свързано с тенденцията на нарастващи разходи за енергия в Китай, както за петрол, така и за природен газ и въглища, докато някои провинции се сблъскват с недостиг на електроенергия, което принуди редица фабрики да намалят производството. Инфлацията също се ускорява, създавайки допълнително главоболие на Пекин.

Националната администрация по храните и стратегическите резерви заяви, че страната е използвала своите големи петролни резерви, за да „облекчи натиска от покачващите се цени на суровините“. Тя не предоставя повече подробности, но запознати с темата източници посочват, че става въпрос за милиони барели петрол, които правителството предлага в средата на юли.Според агенцията „нормализираната“ ротация на суров петрол в държавните резерви е „важен начин резервите да играят ролята си за балансиране на пазара“, което показва, че Китай може да продължи да освобождава барели. Агенцията добавя, че пускането на пазара на петрол от националния резервен чрез открити търгове „ще стабилизира по-добре предлагането и търсенето на вътрешния пазар“.

Китай, най-големият вносител на петрол в света, е натрупал резерви от 220 милиона барела през последното десетилетие, според данни на Energy Aspects Ltd. Тези резерви се използват само по време на прекъсвания на доставките и войни. Китай обаче сигнализира, че е готов да използва тези количества, за да се опита да повлияе на пазара.

Изявлението на агенцията следва последните данни за производствената инфлация в Китай, която се ускорява до 13-годишен връх, и само месец, след като Белият дом поиска от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) увеличи добива на петрол на фона на растящите цени на горивата в САЩ.

Източник: investor.bg