Китай наложи днес локдаун в трети град с цел намаляване ...

Китай наложи днес локдаун в трети град с цел намаляване

След един нов случай на COVID-19 локдаун в град в Китай

Китай наложи през днешния ден локдаун в трети град за понижаване на разпространяването на Коронавирус-19, като бройката на хората, на които е наредено да си стоят у дома, доближи към 6 милиона.

Пекин се стреми да посрещне зимната олимпиада без случаи на ковид, означава Франс прес, представена от БНР.Още по темата26 окт 2021 19:4020

Страната предприе крути ограничения против вируса, появил се за първи път в Ухан, Централен Китай, в края на 2019 година, като затваряше граници и налагаше локдауни и прецизни карантини.

Макар твърдите ограничения да държат новите случаи надалеч по-ниски спрямо множеството страни, малки огнища сега има в най-малко 11 провинции.

Това накара тази седмица управляващите да наложат локдаун в Ланчжоу – град с население над 4 милиона, и в Ъцзин в провинция Вътрешна Монголия.

След като бе доказан един нов случая, управляващите в Хъйхъ в провинция Хъйлунцзян през днешния ден последваха този образец-подредиха на популацията на си стои у дома и не разрешиха на жителите да вървят надалеч от града, като се изключи незабавни случаи.

В града на границата с Русия започнаха да тестват 1,6-милионното население и да издирват контактните на инфектираното лице, оповестиха локалните управляващи.

Държавните медии показват, че са спрени градският автобусен превоз и такситата, като на транспортни средства е неразрешено да напущат града.

Китай, който е страната с най-огромно население в света, заяви през днешния ден за 23 нови случая, които са с над 50% по-малко от предния ден. Това може би е знак, че твърдите ограничения дават резултат, означава Агенция Франс Прес.

Ланчжоу, който е под карантина от вторник, заяви през днешния ден за един нов случай, до момента в който 35-хилядният Ъцзин – за седем.

В редица градове, в това число и Пекин, десетки хиляди остават по така наречен прицелни локдауни в жилищни комплекси.

Столицата Пекин, която е хазаин на зимните олимпийски игри, също така ограничи достъпа до туристически обекти и прикани жителите да не излизат от домовете си, в случай че не е належащо.

Източник: dnes.bg