Китай изстреля космически апарат Чанъе-4 към обратната страна на Луната

...
Китай изстреля космически апарат Чанъе-4 към обратната страна на Луната
Коментари Харесай

Китай изстреля космическия апарат Чанъе-4 към обратната страна на Луната

Китай изстреля галактически уред " Чанъе-4 " към противоположната страна на Луната в неповторима задача, която ще обогати познанията за нашия натурален сателит, предадоха международните осведомителни организации.

 © Българска телеграфна агенция
Това е една от най-амбициозните китайски галактически задачи. Никога до момента галактически уред не е кацал на противоположната страна на Луната, която значително е едва позната.
Апаратът " Чанъе-4 " бе изстрелян в 2 ч. сутринта в събота локално време (21 ч. българско време днес) от космодрума Сичан в югозападната китайска провинция Съчуан. Кацането на Луната на тази китайска галактическа задача е планувано за началото на идната година.

Най-интересният теоретичен опит е доставянето на огромен резервоар със семена и яйца на инсекти. Целта е да бъде тествано дали те могат да се развият на Луната.
 „ Кървава луна “ и „ Великото противостоене на Марс “ следим довечера „ Кървава луна “ и „ Великото противостоене на Марс “ следим довечера
Тази вечер след 20 часа в небето ще може да се види най-дългото цялостно лунно затъмнение и Великото противостоене на планетата Марс. Лунният диск ще се...

Далечната страна на Луната е с доста по-стара и дебела кора от близката, с повече и по-дълбоки кратери. Придружаващият спускаемия уред роувър ще би трябвало да направлява измежду тях. Мястото на кацането е покрай Южния полюс - в кратера Фон Карман на басейна Ейкън. Басейнът е с диаметър към 2500 км и дълбочина 12 км.

" Това е най-голямата, дълбока и остаряла конструкция, формирана от удар на Луната “, сподели Сяо Лун от университета по геонауки в Ухан. „ Ударът може да е извадил материал от горната тога на Луната на повърхността. Това ще може да ревизира спектрометърът на " Чанъе-4 ".

Спектрометърът ще изследва също геохимичния състав на грунта, който евентуално се разграничава от този на близката страна на Луната поради същите процеси, довели до разликата в дебелината на кората.
 © Българска телеграфна агенция
Радарът на " Чанъе-4 " ще изследва повърхността на дълбочина 100 м. Комбинирането на данните от него със фотосите от камерите на лендъра и роувъра ще даде спомагателна информация за процесите на формиране на кратерите.

Пряката връзка с апарата няма да е допустима и по тази причина Китай изстреля сателит за връзка през май.

Роувърът " Чанъе-4 " най-общо повтаря външния тип на предшественика си - лунохода " Юйту " ( " Нефритен заек " ), който беше спуснат на Луната с апарата " Чанъе-3 " на 14 декември 2013 година
Амбициозната китайска лунна стратегия ще продължи с " Чанъе-5 " - задача за връщане на проби от Луната, която ще бъде изстреляна следващата година. Тя ще събере до 2 кг образци.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР