Китай изгони журналисти от три американски вестника като отмъщение за

...
Китай изгони журналисти от три американски вестника като отмъщение за
Коментари Харесай

Китай изгони журналисти от три големи вестника в САЩ

Китай изгони публицисти от три американски вестника като възмездие за рестриктивните мерки, наложени на негови медии в Съединени американски щати, оповестяват международните информационни организации.

Китайското външно министерство подреди на кореспонденти на трите най-авторитетни американски вестника "Ню Йорк таймс ", "Вашингтон пост " и "Уолстрийт джърнъл " да върнат медийните си пропуски в границите на 10 дни.

Ведомството също по този начин изиска информация за техните дейности в Китай.

Мерките на Китай са в отговор на "неоправданите ограничавания за китайските медии " в Съединени американски щати, прецизираха китайските управляващи.

Китай също по този начин не разрешава на публицистите от въпросните вестници да работят в полуавтономните региони Хонконг и Макао, където има по-голяма независимост на медиите, в сравнение с в континенталната част.

По-рано този месец администрацията на американския президент Доналд Тръмп наложи ограничавания на броя на китайските жители, които биха могли да работят като публицисти в Съединени американски щати - последният ход в спора сред двете страни във връзка със свободата на медиите.

"Това, което сториха Съединени американски щати, е ориентирано извънредно към китайски медии и затова е подтиквано от нрав и идеологически пристрастия, присъщи за Студената война ", се споделя в изказване на китайското външно министерство.

Американският държавен секретар Майк Помпео прикани Пекин да преразгледа решението си, като назова този ход "неуместен ".

"Съжалявам за решението на Китай в допълнение да попречва свободните медии, които, почтено казано, биха били в действителност потребни за китайците в тези необикновено предизвикателни световни времена, където повече информация, повече бистрота са това, което ще избави човешки животи ", настоя Помпео.

В началото на март Държавният департамент на Съединени американски щати разгласи, че пет медии, в това число формалната китайска осведомителна организация "Синхуа ", ще би трябвало да понижат общия брой на чиновниците си до 100 от 160.

Този ход беше общопризнат като възмездие за изгонването от Китай на двама американски публицисти от "Уолстрийт джърнъл " през февруари за публицистична публикация за епидемията от ковид.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР